Consultants worden slapend rijk door luiheid hoger kader overheid

De Surinaamse regering zal nooit geld hebben om de dingen te doen die noodzakelijk zijn, omdat de regering weigert om de corruptie en de verspilling aan te pakken. De toppers in de ambtenarij maken geld met het laten uitvoeren van onderzoeken die door ambtenaren moeten worden gedaan. De ambtenaren zijn allang blij dat ze niets hoeven te doen, maar ze blijven klagen dat alles duur wordt en de koers stijgt. Ze beseffen niet dat de devaluatie van de munt komt door de overheersende luiheid van de ambtenaren. Met hun luiheid geven ze ruimte aan de beleidsmakers om via zogenaamde consultancy ’s geld van de Staat Suriname weg te sluizen. De gemiddelde Surinaamse burger weet vanwege zijn gebrekkige scholing niet hoe er via consultancy ‘s commissies worden gemaakt en er geld over de balk wordt gesmeten. De doorsnee burger weet ook niet dat de luie ambtenaren van Suriname veel kwaad aanstichten in hun land en eigenlijk in de top 5 van de oorzaken voorkomen die gelinkt kunnen worden aan de stagnatie in Suriname. Vanuit de top van de Surinaamse regering is er heel weinig te horen, de indruk is er niet dat Suriname geregeerd wordt. Wat de regering nu moet doen als onderdeel van de bezuinigingen is tot 2020 het land afsluiten voor alle consultants die met seminars, workshops, verslagen en conclusies hun geld komen maken in zonnig Suriname. Alleen bij hoge uitzondering moet een consultancy worden toegelaten en het moet steeds duidelijk zijn dat onderzoek en analyses niet door ambtenaren moeten en kunnen worden gedaan. Het schijnt alsof de overheid geen hoger kader in dienst heeft. De minister van Binnenlandse Zaken moet in DNA eens verklaren hoeveel duizend hoger kader (hbo, academisch) in totaal in dienst is van de overheid en wat deze hoger kader ambtenaren met hun diploma’s allemaal doen. Zitten ze te luieren of maken ze analyses? Zitten ze de hele dag naar youtube, facebook, twitter en Instagram te kijken? Zitten ze de hele tijd de klagen dat er geen geld is, terwijl hun salarissen steeds keurig op tijd worden gestort? Wat is de exacte bijdrage van het hoger kader in de ambtenarij aan de ontwikkeling van Suriname? Uit al de consultancy ‘s en de buitenlanders die duizenden en miljoenen in Suriname komen verdienen, kan de conclusie worden getrokken dat de regering de hoger kader ambtenaren kan missen als kiespijn. Buitenlanders en outsiders moeten steeds worden ingehuurd om hun werk te komen doen. We schrijven dit alles onder andere naar het bericht onlangs gelanceerd dat Caribbean Compete een onderzoek heeft gefinancierd naar hindernissen die de visverwerking-, pluimvee- en hotelsector in de weg zouden staan. De vraag is wat de financiering precies inhoudt: is het een lening of een cadeau aan Suriname? Als het gaat om een lening dan bedraagt dat USD 200.000. Met dit bedrag worden diensten en goederen in het kader van het onderzoek gekocht. Daarbovenop moest Suriname ook inkomen met kapitaal. De hoofdvraag is of voor zo een onderzoek per se outsiders ingehuurd moeten worden. Dit werk behoort intern door de ministeries van LVV en HI&T te worden uitgevoerd in een interdepartementale commissie waarin ambtenaren zitten en waarin men ook vertegenwoordigers van de vissers, de pluimveeboeren en de hotels uitnodigt om in te komen zitten. De consultants die nu voor meer dan een kwart miljoen USD allerlei foefjes zullen uithalen als workshops en seminars en consultaties en rollenspellen gaan houden, moet door zulke gemengde ambtelijke commissies worden gedaan. Om dit werk te doen en om de analyses te maken wordt genoeg kader afgeleverd door de universiteit van Suriname en is er op de verschillende directoraten en onderdirectoraten van LVV en HI&T genoeg ervaren en ondersteunend kader aanwezig. De sectoren die hier aan de orde zijn, zijn altijd bereid om hun bottlenecks op geordende en wetenschappelijk verantwoorde wijze te delen met onderzoekers. Het bericht toont hoe de regering en de ministeries in het belang van percentages en commissies hun ambtenaren toestaan om lui te zijn. Het schijnt alsof de ministeries al blij zijn als het hoger kader op tijd aanwezig is om twee keer per dag de presentie te tekenen. We gaan uit van luiheid van de hoger kader ambtenaren omdat het moeilijk voor te stellen is dat ze het toestaan dat anderen hun werk voor ze komen doen voor duizenden dollars. Het is luiheid of een mogelijkheid is ook tirannie van de maffia bij de ministeries die vanuit de politieke partijen parachuteren binnen de ministeries en de financiële stromen bepalen. In het laatste geval is dan ook niet voor te stellen dat hoger kader dit accepteert en toestaat. Het onderzoek richt zich op kleine en middelgrote bedrijven en zal binnen 12 maanden worden uitgevoerd voor USD 290.000. De CUS komt in met USD 25.000, dat is dus geld van de regering. De bedrijven betalen ook mee.

error: Kopiëren mag niet!