Sitar, weerspiegeling Indiase cultuur

De sitar een weerspiegeling van Indiase cultuur 1Ambassadeur Satendar Kumar heeft namens de Indiase ambassade gisteren in de Meet en Greet Center op het terrein van de MWI, 2 sitars overhandigd aan de docent Anatomie, Ameerani Jarbardhan, ten behoeve van de studenten van de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMEW). De studenten zullen geleerd worden hoe de sitar te bespelen. Rondom de donatie werd een cultureel programma verzorgd, waarbij enkele studenten hebben opgetreden. Ambassadeur Kumar sprak de studenten ook toe. Volgens hem kan muziek gerekend worden tot een van de leukste onderdelen van het leven, doordat het voor plezier zorgt, tot meditatie brengt en niet zo complex is als het volgen van colleges. Toch is dit instrument vrij complex om te beheersen. “De sitar is niet alleen een weerspiegeling van de klassieke Indiase muziek, maar weerspiegelt ook de hele cultuur van India. Leer de complexiteit, leer de noten en geniet ervan deze te spelen”, spoorde de ambassadeur de studenten aan.
Docent Ameerani Jarbardhan, een van de initiatiefnemers, gaf in een interview aan dat de lessen verzorgd worden voor de studenten van de Faculteit der Medische Wetenschappen. “We hebben 2 ruimten vrijgemaakt voor de sitars, waaronder de studentencommissiekamer en de kamer die aan de Anatomie behoort. Daar zullen de instrumenten blijven.” De studenten mogen om het ene uur, tussen 7.00 uur ‘s morgens en 9.00 uur ’s avonds, op 1 van de sitars oefenen zonder begeleiding. De docent zal ingeroosterd worden en 2 dagen per week, 1 uur les verzorgen. “Zij moeten de basis wat ik overbreng zelf beoefenen”, zegt Jabardhan. De docent moet overigens wel gemeld worden wanneer de studenten of student gaat oefenen. Voorlopig zal 1 instrument gebruikt worden. De lessen zijn nog niet begonnen. De richtingscoördinator van de studierichting Geneeskunde moet het nog op de rooster plaatsen van de studenten. Het wordt een curriculaire activiteit.
Wat de studenten onder andere zullen leren, is wat de achtergrond is van de sitar, de basisregels, te weten de 7 noten uit de zang, en hoe te spelen zonder te kijken. De speler zit namelijk achter het instrument en ziet niet wat hij speelt. “Dat is 1 van de uitdagingen die de speler ervaart en pas als je dat onderdeel onder de knie hebt, kan je verder.” Jabardhan bespeelt de sitar zelf reeds 5 jaar. Binnen een jaar wist ze dit al goed te bespelen, omdat zij haar eigen sitar bezat en elke dag oefende. Ze kon dit binnen 3 maanden bespelen. “Maar de studenten moeten het maar met enkele uurtjes doen op het instituut en zullen blijkbaar 6 maanden tot een jaar bezig zijn. Bij de sitar is de grootste uitdaging verdragen van de pijn, want je moet een stalen snaar leren bespelen, wat ervoor kan zorgen dat je diepe lijnen krijgt in de vingers. Professionele spelers hebben dit zelfs op alle 4 vingers”, aldus de Anatomie-docent.
Uiteindelijk ligt het in de bedoeling dat verschillende studenten van verschillende achtergronden allemaal komen en leren, zodat de cultuur bij een ieder verspreid wordt. Zowel de docent als de studenten zijn heel blij met de donatie van de ambassade en het ICC, vooral omdat dit instrument toch een behoorlijk prijskaartje heeft. Voor dit instrument kan er al gauw USD 5000 neergeteld worden.
NK

error: Kopiëren mag niet!