Twee rechercheurs gehoord in berovingszaak

Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag op de strafzitting twee politiefunctionarissen gehoord in een berovingszaak in het binnenland. Naar aanleiding van de verklaring van de verdachten, Eduardo A. en Carneiro N., dat zij beiden tijdens hun verhoor mishandeld zijn en daardoor een bekentenis hebben afgelegd, werden de getuigen gehoord. Op 24 juni 2017 hebben drie personen een overval gepleegd in een goudzoekerskamp in het binnenland waarbij sieraden mobiele telefoons en ruw goud is buitgemaakt. De eerste rechercheur verklaarde dat hij niet betrokken was bij de aanhouding van de verdachten. Hij had in deze strafzaak alleen Eduardo als verdachte gehoord. De verdachte had zonder enige druk een volmondige bekentenis afgelegd en hij had daarbij de roepnamen van zijn comparanten doorgegeven. Ook deed hij aanwijzingen waar hij samen met zijn comparanten de overval had gepleegd. De verdachte blijft echter erbij dat deze politieman hem heeft mishandeld. Hiertegenover benadrukte de politieman dat hij op geen enkel moment gebruik heeft gemaakt van enige druk of dwang. De verdachte werd in bijzijn van een tolk gehoord. De tweede politieman verklaarde dat hij wel aanwezig was tijdens de aanhouding, maar dat er op geen enkel moment sprake is geweest van enige vorm van mishandeling. De verdachte had vrijwillig aanwijzingen gedaan. Volgens de verdachte Eduardo had een vrouw tijdens het onderzoek op de plaats delict aangegeven dat de rovers het postuur van Eduardo hadden. Van deze verklaring althans opmerking is de politieman niet op de hoogte. Hij gaf aan dat steeds wanneer er iets belangrijks over de strafzaak wordt gezegd, de tolk het dan vertaalt voor de politie en dat die verklaring vervolgens wordt opgenomen in het proces-verbaal. Na het verhoor van beide getuigen werd de strafzaak uitgesteld naar 5 maart. Op die dag zullen twee tolken, die aanwezig waren bij het vooronderzoek, als getuigen worden gehoord. De verdachten blijven in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!