OBS-voorzitter: “Als je niet naar alv gaat, heb je achteraf geen recht op commentaar”

Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), is zeer verbaasd met de opstelling van een dienstverlener van het schoolvervoer. De dienstverlener beweert namelijk dat het OBS-bestuur samen met de autoriteiten een spelletje aan het spelen is met de schoolvervoerders om de loonsverhoging van 40% uit te rekken. Het nieuw voorstel van een voorlopige verhoging van 25% bestempelt de dienstverlener daarom als een onzinnige oplossing bij de huidige dieselprijs van SRD 6.21. Uit ontevredenheid heeft deze dienstverlener de algemene ledenvergadering (alv) van OBS op 3 februari 2018 niet bijgewoond. “Dat de persoon uit ontevredenheid niet naar de alv is gegaan, is echt achterlijk. Als je niet naar de stembus gaat, zal je je stem niet kunnen uitbrengen. En dan kan je achteraf eigenlijk ook geen commentaar uitbrengen over het functioneren van ons als bestuur”, beklemtoont Themen in gesprek met Dagblad Suriname.
Voorstel van 25% is motie van OBS-leden
Volgens Themen waren er pakweg 125 leden aanwezig op de alv, die allen hun zegje hebben gedaan. “Als men zegt dat het OBS-bestuur de verhoging tegenwerkt, moet men dat in de vergadering aangeven. Daar is het forum om je mening te geven.” Het bestuur van OBS was overigens voltallig tijdens die meeting. Themen accentueert dat zelfs de leden van verre plaatsen, zoals de districten en het binnenland, de tijd hebben genomen om de vergadering bij te wonen, aangezien zij het belang van een alv inzien. “Het ‘mooie’ is bovendien dat het voorstel van 25% uit de vergadering zelf is voortgekomen middels een mondelinge motie. Dus het is niet afkomstig van het OBS-bestuur.” Themen benadrukt dat het OBS-bestuur, net als bij andere vakbondsorganisaties, geen maandelijkse financiële bijdrage vraagt aan de leden. “Daarom vind ik het vreselijk als leden zich zo opstellen. We doen langer dan 27 jaren aan vakbondsactiviteiten en dat ook nog geheel pro Deo.”
Loonsverhoging 40% blijft gehandhaafd
Het afdwingen van de loonsverhoging van 40%, welke vastgelegd is in de principeovereenkomst van juni 2017, is geen gemakkelijke opgave. Zowel de bus- en boothouders van het schoolvervoer als het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) dienen namelijk voor de volle 100% mee te werken aan een staking. Bij de aankondiging van een werkneerlegging in januari 2018 is gebleken dat het NVB zich duidelijk had gedistantieerd. “Als we tot het uiterste gaan, moet iedereen standvastig zijn; niet dat de leden 2 dagen of na een week stiekem gaan rijden. Je breekt dan niet alleen de bus- en boothouders over het algemeen, maar ook jezelf.” Themen verduidelijkt dat hij reeds tijdens de onderhandelingen met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Jerry Miranda, de afspraak heeft gemaakt dat de tariefaanpassing van 40% als een paal boven water staat. “De minister heeft beloofd hieraan niet te komen.”
NVB is alternatief schoolvervoer
Themen deelt mee dat de NVB-bussen en -boten als een back-up gehanteerd worden. “Op het moment dat je het schoolvervoer en NVB apart houdt, wordt NVB ingezet voor het vervoeren van de leerlingen en leerkrachten. Het is in principe een alternatief voor het schoolvervoer.” Het distantiëren van NVB betekent dus een verzwakking van de staking van de schoolvervoerders. “Een staking van NVB heeft dus wel een groot effect.” Thans worden er maandelijks circa 800.000 NVB-kaarten verkocht. De prijzen van NVB zijn vergeleken met de particuliere busritten aanzienlijk lager. “Bij NVB kost een kaart in Paramaribo SRD 0,85 en bij de particulieren is dat SRD 1,85. Dus wie maakt dan geen gebruik van de NVB-bussen?”, aldus Themen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!