VSW: “Waarom kan Suriname geen voorbeeld nemen van Argentinië?”

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft vanwege de economische positie van dit land besloten om nepotisme oftewel vriendjespolitiek een halt toe te roepen. Net als in Suriname heeft Argentinië namelijk te kampen met een begrotingstekort. Deze aanpak beschouwt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), als een ideale methode om de crisis in het land het hoofd te bieden. “Waarom kan Suriname geen voorbeeld nemen van Argentinië?”, vraagt Hasnoe in gesprek met Dagblad Suriname.
Gebrek aan concrete beleidsinzichten
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) merkt Hasnoe op dat concrete beleidsinzichten ten aanzien van het stimuleren van de productiesector, niet de leidraad heeft gevormd in de toespraak van de Financiënminister Gillmore Hoefdraad. “Er is nog steeds niet aangegeven wat de overheid zal doen om uit de crisis te geraken.” Volgens Hasnoe is er wel het een en ander gezegd om de informele sector onder de loep te nemen. Middels de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) wil men de belastingontduikers aanpakken. “Dit horen we al een paar jaren.”
Overheidsapparaat is toegenomen
Zowel VSW als de minister is het erover eens dat het overvol overheidsapparaat zwaar werkt op de begroting. Tot nog toe heeft het volk het gelag moeten betalen om dit apparaat in stand te houden, waardoor er thans nauwelijks financiële middelen overblijven om noodzakelijke investeringen te plegen in Suriname. “Het bedrijfsleven verlangt steeds naar efficiëntie, maar er wordt niets gedaan.” Integendeel wordt het overheidsapparaat verder aangevuld. Het lanceren van een nieuw jongerenplatform door de minister van Sport- en Jeugdzaken is hiervan een voorbeeld, alsook de oprichting van het Nationaal Informatie Instituut (NII). Ter opvoering van de communicatie zijn de autoriteiten voornemens om SRD 1,7 miljoen te investeren in NII, Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) en Surinaamse Televisie Stichting (STVS).
Onbaatzuchtige houding
Daarom wil VSW dat de autoriteiten in de voetsporen treden van de Argentijnse president. Niet alleen Argentinië heeft een dergelijke onbaatzuchtige strategie omarmd maar ook Nigeria, Tanzania en Liberia. Deze landen hebben de economische issues niet genegeerd; er is juist adequaat daarop ingespeeld. “De presidenten van die landen hebben hun salaris zelf ingekort.” Naar zeggen van Hasnoe liggen de bezoldigingen van politieke functies aan de hoge kant. “In vergelijking met landen in onze regio is dat heel hoog.” De regering zou dus net als elke andere burger in het land ook mee moeten helpen om de economische malaise te herstellen. Er zijn anno 2018, ondanks de crisis, tal van individuen die zonder arbeid te verrichten verzekerd zijn van een salaris. Deze taferelen verdienen een onmiddellijke aanpak vanuit de autoriteiten. Hasnoe is van mening dat er op korte termijn wel staatsinkomsten te genereren vallen. Daarvoor moet er in principe grote lappen, grond die politici door de jaren heen hebben toegeëigend, beschikbaar gesteld worden aan hen die willen produceren. Al bij al ligt de economische hervorming van Suriname compleet in handen van de autoriteiten.
KSR

error: Kopiëren mag niet!