Uitbreiding paradijzen met financiële geheimhouding maakt aanpak witwasserij complexer

1 Uitbreiding paradijzen met financiële geheimhouding maakt aanpak witwasserij complexer1Snelle ontwikkelingen in het financieel informatiesysteem qua technologie en communicatie maken het mogelijk dat geld zich overal ter wereld met snelheid en gemak kan verplaatsen. Dit maakt de taak van bestrijding van witwassen complexer, maar tegelijkertijd veel dringender dan ooit. “Hoe ‘dieper’ het zwarte geld in het internationaal financieel stel komt, des te moeilijker het wordt om de oorsprong te identificeren”, zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (pg) onlangs op de Anti-Money Laundering Stakeholdersconferentie in Suriname. Wegens de verboden aard van het witwassen van geld, is het volgens de pg moeilijk in te schatten wat de totale hoeveelheid geld is die de ‘wasserijcyclus’ doorloopt. In Suriname is er nog geen onderzoek naar gedaan. Uit data van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat het wereldgetal tussen de 1 en 2 triljoen US$ ligt en dat al op jaarbasis. Dan nog zegt de VN dat dit een schatting is aan de lage kant. Hierbij is het volume van virtueel ‘geld’ nog niet bijgerekend.
De aanpak van money laundering wordt volgens de opsporingsambtenaar complexer als er gekeken wordt naar de internationale ontwikkelingen. “Veel zwarte markten zijn zich gaan dollariseren. Er is een gigantische run op het Zuid-Amerikaans continent om de Peso’s in US$ om te zetten. Er is ook een beweging die pleit voor financiële deregulering: het gemakkelijker maken om financiële transacties uit te voeren en in het vergemakkelijken niet zo zeer het accent te leggen op identificatie van betrokken belanghebbenden”, stelde de pg. Hij vestigde ook speciaal aandacht op de uitbreiding van ‘paradijzen met financiële geheimhouding’ (virtueel geld). Gevoed door de vooruitgang in technologie en communicatie, is er een wereldwijde opkomst van ‘Megabyte Money’. Dat is ‘geld’ dat zich in de vorm van symbolen op computerschermen overal ter wereld met snelheid en gemak kan verplaatsen. Hij noemde in dit kader de veel besproken ‘BIT-coins’. “Ik heb in het afgelopen weekend gelezen dat ook in India bedrijven zich erop toeleggen om een ‘India-coin’ te lanceren. Ik markeer dit als fenomeen, omdat internationaal geen enkel land (inclusief Amerika), in staat is geweest om een regiem te identificeren, om BIT-coins onder regulering te brengen. Het is dus een toffe job, ook voor een klein land als Suriname”, stelt de pg.
De pg heeft hiermee het handelen in crypto niet als illegaal bestempeld, maar wel de nadruk gelegd op een noodzaak voor regulering. Het virtueel handelen in ‘geld’ doet zoetjesaan ook zijn intrede in Suriname. Een Surinaamse autohandelaar heeft onlangs een voertuig verkocht, en in ruil daarvoor, in plaats van een wettig erkend betaalmiddel, BIT-coins geaccepteerd. Dagblad Suriname heeft bij navraag bij enkele ondernemers ook de aanwezigheid opgemerkt van een wil om hetzelfde te doen. Echter, de cryptomarkt zit niet alleen met geweldige voordelen, maar ook met onzekerheid. BIT-coin is gestart als een ruilmiddel, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een investering. Gebruikers ervan noemen het revolutionair, decentraal, neutraal en vrijwillig.
Economen wijzen op het gemis van een derde partij bij BIT-coin-transacties: het bankwezen. Gezien BIT-coins geen landgrenzen kennen, is de monitoring ervan inderdaad een discutabele kwestie. Alle handel in BIT-coins geschiedt via het platform Blockchain. De rest van de bijkomende regels bestaan er niet. “Alles om het een markt te noemen ontbreekt. Alle woorden die gebruikt worden, kun je niet in normale taal vertellen”, zei econoom Steven Debipersad.
BIT-coin draait op zodanige algoritmes waar heel weinig mensen verstand van hebben. De investeerder kan de groei en de daling van de waarde niet calculeren of voorspellen. Hiervan uitgaande wordt de onzekerheid groter. Vandaar dat critici dit meer zien als een gok in plaats van een investering waar er wel een stuk calculatie en voorspelling mogelijk is. Met BIT-coin is er geen planning mogelijk. Een veel voorkomende opmerking door critici is inderdaad de mogelijkheid dat BIT-coins ook voor money laundering, hackers, terroristen en andere illegale praktijken toegankelijk is.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!