Imro Themen: ‘Erwin de Vries heeft geweldige kunst weten te creëren’

Frontfoto 2Kunstschilder en beeldhouwer Erwin de Vries heeft op 31 januari na een kortstondig ziekbed op 88-jarige leeftijd het tijdige met het eeuwige verwisseld. In de nacht van zondag 28 op maandag 29 januari werd De Vries onwel en meldde zich aan bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Er moest operatief worden ingegrepen, maar het mocht niet baten. De internationaal bekende kunstenaar Erwin de Vries is heengegaan. De uitvaart zal nader worden bekendgemaakt.
Appreciatie
Kunstenaar Imro Themen heeft Erwin van nabij gekend. Op 14-jarige leeftijd werd Themen door De Vries gemotiveerd om de kunstrichting als beroep te kiezen. ‘De Vries was mijn leraar op de Calorschool. Hij heeft mij ontdekt, hij maakte mij duidelijk dat ik talent had om kunst te maken. Hij heeft met alles wat hij in zich had, geprobeerd om mij te overtuigen dat ik de weg van de kunst moest volgen. Ik apprecieerde dat en volgde zijn advies op. Later kwamen wij elkaar tegen in Nederland. Cafe Eilder en Reinders aan het Leidse Plein werd onze favoriete ontmoetingsplaats om te socialiseren met andere kunstenaars, vooral Stuart Robles de Medina en Rudy Getrouw en ander volk.’
Verkoopzucht
Volgens Imro is De Vries altijd hard aan de slag gegaan. ‘Hij had verkoopzucht. Kunstenaars mogen dat hebben, maar het overheerste bij hem. Hij wilde zijn werken overal zien hangen en staan. Hij was zo’n supertalent dat zijn zucht naar verkopen en veel show niet nodig was om gekend en erkend te worden. De Vries heeft geweldige kunst weten te creëren. Genoemd mogen worden het portret van Wim Bos Verschuur, zijn leidsman die hem op het pad van de kunst heeft gebracht, het portret van Den Uyl, het borstbeeld van Anton de Kom en het portret van Imro Themen. Maar het standbeeld van Alonso de Ojeda is zijn meesterwerk van absolute wereldklasse.’ Themen vindt het jammer dat De Vries in zijn kunstuiting niet heeft gekozen voor thema’s, die de werkelijkheid in Suriname uitbeelden. Hij heeft gekozen voor onderwerpen die grif verkochten.
HD

error: Kopiëren mag niet!