Hoefdraad wil Suriname niet in gevaar zien vanwege money laundering

De animo voor deelname aan deze conferentie was groot. De zaal werd volledig gevuld met stakeholders
De animo voor deelname aan deze conferentie was groot. De zaal werd volledig gevuld met stakeholders
De animo voor deelname aan deze conferentie was groot. De zaal werd volledig gevuld met stakeholders
De animo voor deelname aan deze conferentie was groot. De zaal werd volledig gevuld met stakeholders
De Verenigde Staten van Amerika heeft via haar vertegenwoordiging in Paramaribo een budget van US$ 390.000 ter beschikking gesteld voor initiatieven om het witwassen van geld tegen te gaan. In samenwerking met de Organisatie van Amerikaanse Staten-OAS (Department against Transnational Crime) en de Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland werd een startsein gegeven aan een driejaren programma. Het begon met een National Risk Assessment Workshop op 30 en 31 januari, en de Anti-Money Laundering Stakeholders’ conferentie en National Risk Assessment (NRA) op 1 februari.
Vredig land Suriname
Het ministerie van Financiën, bij monde van minister Gilmore Hoefdraad, ondersteunt dit initiatief. Hij benadrukte dat lokale regelgeving de internationale standaarden moet halen om de gevaren van criminele activiteiten te elimineren. Deze criminele activiteiten zouden het ondernemingsklimaat schaden en vervolgens Suriname ’s internationale reputatie ondermijnen. “Wij willen een vredig land niet in gevaar zien vanwege georganiseerde criminaliteit in internationale witwaspraktijken”, stelt Hoefdraad. De bewindsman gaf in zijn toespraak verder aan dat het misschien niet mogelijk zou zijn om het witwassen van geld compleet uit te bannen. Er moet echter wel naar gewerkt worden om de winsten uit de criminaliteit te elimineren. Criminelen moeten geen toegang hebben tot de formele economie. Hoefdraad deed de opening van de conferentie, maar woonde het zelf niet bij.
Ondermijning financieel systeem
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (pg) hield een inleiding over het belang van de naleving en handhaving van de anti money laundering wetgeving. Hij begon zijn inleiding met een stuk economische verstoring. Het kan voorkomen dat enorme geldstromen met een illegale oorsprong de economie binnenkomen, die uiteindelijk zorgt voor ondermijning van het financieel systeem. Het tast de integriteit van het financieel systeem en bevordert vervolgens de criminaliteit en corruptie. Uiteindelijk brengt dit model volgens de pg de rechtstaat in gevaar.
Verkeerde redenering
Enkele vaak gehoorde redeneringen zijn: witwassen heeft positief effect op de economie, want het zorg voor meer liquiditeit en stimuleert vraag en aanbod. Kortom, witwassen heeft een positief effect op de economische groei. Baidjnath Panday wees echter op de realiteit van witwasserij, die integendeel dramatisch uitpakt. Op lang termijn kan de strategie ‘laat het geld maar naar binnen, maar de criminaliteit buiten’ gevaarlijk zijn, omdat criminelen vaak het geld volgen en zich vestigen in het land waar witgewassen wordt. Het gevolg hiervan is een stijging van de criminaliteit met negatieve effecten op de groei, omdat de samenleving en het bedrijfsleven onder druk komen te staan. “Ik dramatiseer niet”, benadrukte de pg. Hij wees op recente gebeurtenissen in de regio, zoals drugsgerelateerde liquidaties in Jamaica en Mexico en ook in Trinidad waren er in het afgelopen weekend 6 drugsgerelateerde liquidaties te betreuren.
Strafbaarheid
Het strafbaar stellen van witwassen zal volgens de pg niet voldoende zijn. Dat is wereldwijd ook bewezen. Er moeten mechanismen worden ontwikkeld om het illegaal vermogen op eenvoudige wijze af te pakken. Criminelen hebben naar Baidjnath Panday zijn ervaring geen last van zowel het civiel als het strafrecht. Voor money laundering zijn er twee interventies bedacht. Justitie en politie heeft de wettelijke taak om vermoedens om te slaan in bewijs (het aannemelijk maken voor de rechter om te komen tot veroordeling) en pas daarna te komen tot het ontnemen van het wederrechtelijk verkregen voordeel. “U staat niet stil bij het aspect van ‘bewijzen’. Als de verdachte in de beklaagdenbank staat en zijn kiezen op elkaar houdt, heeft de wetgever niet een andere keus gemaakt”, vertelde de pg over de Surinaamse situatie. Inmiddels is er een tweede interventie ontwikkeld, die internationaal doorslaat, waar Suriname nog niet over beschikt, namelijk de fiscale ontnemingsprocedure. Hierbij moet de belastingplichtige aantonen wat de bron is van zijn vermogen om aannemelijk te maken dat het een legale oorsprong is van zijn weelde. Er is volgens de pg haast geboden om deze situatie aan te pakken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!