Ritfeld zal geduldig moeten wachten op vonnis in decembermoordenzaak

Edgar Ritfeld
Edgar Ritfeld
Edgar Ritfeld, verdachte in het 8 decemberstrafproces, zal geduldig moeten wachten op het vonnis in zijn specifieke zaak. Nadat raadsman Benito Pick woensdag het pleidooi in de zaak van deze verdachte hield, oordeelde de Krijgsraad dat het strafproces in een bepaalde volgorde is geplaatst en hij pas vonnis zal kunnen wijzen wanneer de zaken van andere medeverdachten even ver zijn gevorderd. Tegen Ritfeld heeft het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs integraal vrijspraak geëist. Raadsman Pick ergerde zich eraan dat dat zijn cliënt al jaren onterecht op de verdachtenlijst staat, terwijl het heel duidelijk is dat hij niks te maken heeft met de moorden van 15 critici van het toenmalig militair bewind op 8 december 1982. De schade die Ritfeld en zijn familie hiervan ondervinden, is volgens de advocaat enorm. Hij vroeg de Krijgsraad daarom zo snel als mogelijk vonnis te wijzen in deze zaak. Ritfeld, die zelf ready was om zijn laatste woord in deze zaak te voeren, moest echter teleurgesteld vernemen dat zijn zaak naar een nader te bepalen datum wordt uitgesteld. De auditeur-militair heeft op 30 juni in zijn requisitoir aangegeven dat Ritfeld niet in Fort Zeelandia is geweest en ook niet betrokken was bij de moordplannen en uitvoering. Ritfeld had toen al gewild dat de Krijgsraad zijn raadsman in de gelegenheid moest stellen om gelijk zijn pleidooi te houden. De Krijgsraad besliste echter dat eerst het requisitoir in alle zaken afgehandeld moest worden, voordat de advocaten konden pleiten.
‘Ik heb dit helemaal niet verdiend’
Kort na de behandeling van de strafzaak zei een zeer teleurgestelde Ritfeld aan journalisten dat hij het een zeer kwalijke zaak vindt dat hem zo een onrecht is aangedaan. “Ik heb dit helemaal niet verdiend. Ik hoop dat niet alleen ik, maar ook de nabestaanden van de vermoorde personen gerechtigheid mogen krijgen”, stelde Ritfeld. Volgens hem gaat niet alleen hij, maar ook zijn gezin en familie gebukt onder de verdachtmakingen. Ritfeld wil zijn naam gezuiverd hebben. Hij was de enige die beroep had aangetekend toen de Krijgsraad in een tussenvonnis de behandeling van het 8 december strafproces had geschorst. Hij is zelfs naar de Amerikaanse Commissie van het Hof van de Mensenrechten geweest, omdat de zaak hier te lande te lang duurde.
FR

error: Kopiëren mag niet!