Projectmatig werken voor vakbondskader

1Project managementGisteren heeft de Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis) haar opo jari workshop gehouden rond het thema ‘Projectmatig werken voor vakbondskader’. Hierbij werd het projectmatig werken en denken middels de Lean Sigma filosofie beschreven door Danny Abdoelhak, fiscaal jurist en trainer Lean six Sigma Methode. Abdoelhak is werkzaam in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland, waar er met een drietal methodes gewerkt wordt. De eerste methode is de Prince Methode, die in Engeland is ontstaan, de tweede is de Lean Six Sigma, wat deels in Amerika /Japan is ontwikkeld en de Scrum–agilg, wat heel bekend staat onder de millennials.
Werken naar tevreden klanten
Volgens de Abdoelhak zijn er diverse managementmethodes en ligt het aan de organisatie welke type methode zij wenst te gebruiken. “Projectmanagement is een saai onderwerp, maar als je erin verdiept gaat er een hele wereld voor je open in hoe bedrijven opereren bij het opstarten van een project. Dit verschilt van bedrijf tot bedrijf, alsook van sector tot sector.” Waar het op aankomt, is dat Lean Six Sigma een managementfilosofie is, die alle verspillingen haalt uit je processen , zodat de klant niet meebetaalt voor die verspillingen. Onder verspillingen kunnen onder andere gerekend worden de wachttijd. Als je op een bepaalde factor moet wachten, voordat je van fase 1 over kan stappen naar fase 2 van een proces, is dat een verspilling. Overproductie is ook een vorm van verspilling, omdat je de klant overbelast met een bepaald product. Als je het product niet kan verkopen, blijft het geld vastzitten. Moet de klant wachten op een product/proces, dan is dat een aantal uren dat de klant in rekening wordt gebracht. Tevens draagt dit ertoe dat de kostenprijs wordt verhoogd. Het bedrijf moet ernaar toe werken dat er een goede doorstroming is binnen het proces, zodat deze van begin tot eind soepel verloopt. Dat betekent dat alles wat nodig is voor het proces op zijn plaats moet zijn. “Door de verspillingen uit je proces te halen, reduceer je daarmee de kostprijs en daarmee verhoog je de kwaliteit van het product/de dienst en krijgt daarmee tevreden klanten”, verduidelijkt Abdoelhak.
Processen in kaart brengen
De filosofie stelt het dan ook heel belangrijk is processen eerst in kaart te brengen. Je zult moeten nagaan waar de verspillingen liggen in dit proces en wat efficiënter gedaan kan worden, zodat het bedrijf niet onnodig investeert. Dit wordt gevolgd door een analyse om te kijken als de zaken zoals je die hebt geconstateerd, werkelijk zo liggen. Vervolgens concipieer je een plan tot uitvoer, voert die uit waarna het controlemoment volgt om te kijken als het gestelde doel gehaald is en als je het proces moet bijstellen. Moet men bijstellen, dan is er een aantal verbetertechnieken die men zal aanvoeren. Uiteindelijk wordt er gewerkt middels de plan-, doen-, check- en act-fase. Wil men een goed en effectief resultaat halen, dan is dit een cyclus dat je binnen je project zal moeten volgen.
Vakbeweging
In de vakbeweging zijn er ook processen die voordeel kunnen halen uit deze methode. Ook de vakbeweging krijgt te maken met het voorbereiden van een project, doelstelling of proces. “Een extreem voorbeeld is het voorbereiden van een staking. Je zal de mensen bij elkaar moeten brengen, de politie bij betrekken, een vergunning aanvragen, maar ook ervoor moeten zorgen dat zaken die dag niet uit de hand lopen en rellen ontstaan. Je brengt namelijk grote groepen mensen op de been die hun recht tot protesteren verzilveren, maar dat moet op een respectvolle manier gebeuren. De vakbeweging moet weten hoe projecten binnen een organisatie werken”, zegt de fiscaal-jurist. “Als vakbond zal deze zich ook meer moeten interesseren in alles binnen het bedrijf. Zit je namelijk aan de onderhandelingstafel, dan moet je weten hoeveel geld wordt doorgesluisd naar projecten. De vakbeweging is mede stakeholder binnen dat bedrijf. Je hebt belang bij in de continuïteit van het bedrijf. Dit betekent dat de vakbond zich ook bij zal moeten scholen. Een vakbond moet de hoofdlijnen kennen van wat er staat in jaarstukken, als miljoenen binnenkomen kan hij vragen stellen waar dit naar toe gaat. Wat we zien in Suriname is dat rechten die jarenlang zijn opgebouwd dat het een kunst is die rechten te behouden, maar er komen geen nieuwe bij. Ik zie daarin wel het belang van de vakbond om zich daarin te gaan verdiepen”, aldus Abdoelhak.
NK

error: Kopiëren mag niet!