Personeel Ashiana barricadeert ingang tehuis

Frontfoto1-2Het personeel van Huize Ashiana heeft woensdag de poorten gesloten en de ingang van het tehuis gebarricadeerd. Aangezien het tehuis niet verzekerd is van de maximale inzet van het personeel is een beroep gedaan op vrijwilligers, familieleden en sociale verenigingen om te assisteren bij het verzorgen van de senioren burgers. Bondsvoorzitter van de ASWO, Murwin Leeflang, geeft aan dat de problemen die het personeel van Ashiana ervaart, verslechterd zijn na het besluit om bondsverkiezingen te houden op de instelling. De gewezen minister van Sozavo, Alice Amafo, pleegde normaal overleg met de bond ASWO, wat na het aantreden van eveneens gewezen minister Joan Dogojo is veranderd. Op een gegeven ogenblik was er sprake van 2 bonden, 1 onder leiding van Ronald Hooghart en 1 onder leiding van Leeflang. Als oplossing van die situatie heeft zij besloten om te vragen dat de Bemiddelingsraad een verkiezing houdt onder de bonden, zodat men een vast aanspreekpunt had. Bij deze verkiezingen is gekozen voor de bond van Hooghart. “Vanaf dat moment is er opdracht gekomen vanuit het ministerie dat wij geen gesprekspartner meer zijn van het departement. Wij hebben daarna middels een schrijven naar de directeur toch geprobeerd hem te bewegen om met ons te communiceren, maar hij heeft steeds gewezen op de uitslag van het referendum van de Bemiddelingsraad”, zegt Leeflang. De leiding heeft vervolgens maatregelingen getroffen, waarbij de contributie die de resterende leden betaalden, is stopgezet. De ASWO had toen geen andere keus dan zich bij de situatie neer te leggen en het feit dat men gekozen heeft voor de bond van Hooghart, te respecteren.
Volgens de vakbondsleider heeft de bond van Hooghart harde beloften gedaan tijdens de verkiezingen om zaken het personeel betreffende op te lossen. “Toen de ASWO nog aan zat, waren wij met heel veel zaken bezig, waarbij het bestuur van de bond veel tegenwerking heeft ondervonden. Zaken zoals de benoemingen die niet van de grond kunnen komen, het ontbreken van vervolgopleidingen, de kwestie van de gratificaties, de grote werkdruk op de afdelingen door het personeelstekort en de diverse toelagen die de mensen nog toekomen. Dat die eruptie nu komt is een opeenhoping van zaken die blijkbaar niet zijn gerealiseerd”, zegt Leeflang. Dat de mensen op dit moment ontevreden zijn, kan de vakbondsleider zich best wel voorstellen.
Met betrekking tot de ASWO in dit geheel is de houding precies zoals die van het ministerie en de leiding van Ashiana. “Er ging geen enkele deur voor je open. Zelfs ons kantoor dat ons was toegezegd, was ons ontnomen. Men werkt dus precies conform de instructies gekomen vanuit het ministerie”, aldus Leeflang. In dit kader houdt de ASWO zich ver van deze kwestie.
NK

error: Kopiëren mag niet!