Miranda over Insel Air: vinger op de pols houden

De autoriteiten verlenen vooralsnog groen licht voor vluchten van Insel Air van en naar Suriname. “Er is een luchtvaartovereenkomst tussen de twee landen (Suriname-Curaçao). De persoonlijke problemen van Insel Air zijn voor haar rekening. Met wie zij zaken doen, is een privéaangelegenheid. Als zij de vluchten uitvoeren met gehuurde kisten, maakt niet uit. Er zijn geen issues met de mensen die zij moeten betalen, dat heb ik niet gehoord. SLM/Asra, niemand heeft aangegeven dat er problemen zijn. Wij als overheid houden alleen de vinger op de pols”, stelt minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie.
Insel Air moest garanderen dat zij alle schuldeisers gesproken heeft en overeenkomsten heeft bereikt, en dat is volgens Miranda gebeurd. Het laatste dat nog geconformeerd moet worden, is als zij haar status bij KKF heeft veranderd tot een luchtvaartmaatschappij. “Voor de rest blijft de overeenkomst met Curaçao van kracht”, meent de bewindsman. Miranda stelt dat de Civil Aviation Safety Authority Suriname ook positief advies heeft gegeven op de vliegveiligheid van al de kisten van Insel Air. “Onze taak is om de vinger op de pols te houden, zodat dat wat zich heeft voorgedaan, zich niet meer voordoet. Hun kisten waren uitgevallen. Casas zegt dat het gaat om reparatie van hun voertuigen. Dat mag. De mannen hebben andere kisten ingehuurd voor hun passagiers. Zolang de man zich dus houdt aan de afspraak die gemaakt is tussen mij en mijn collega in Curaçao, is er geen reden voor optreden”, vertelt de minister.
Over de oude schulden bij de SLM zijn er volgens directeur Robbi Lachmising echter geen afspraken gemaakt. Dit dispuut ligt nog op de groene tafel. Lachmising verwijst hiervoor naar het moment waarop een uitspraak door de rechter wordt gedaan. SLM heeft ondanks dit gegeven er geen moeite mee, dat Insel Air weer over Suriname vliegt. Echter ziet zij de eerdere problemen niet graag herhalen. “Insel Air zou een garantie aan de overheid moeten geven, maar niet aan ons”, stelt Lachmising. De garantiestelling moest komen, zodat passagiers gerustgesteld kunnen worden.
De Asra had hiernaast een schrijven gestuurd naar Insel Air, waarin is aangegeven dat zij de tickets van Insel Air pas zou verkopen, wanneer de tickets verzekerd zijn. Insel Air is per 07 maart 2017 tijdelijk gestopt met vliegen naar Suriname. Op dat moment waren er nog passagiers die een vliegticket hadden, maar die daar geen gebruik van konden maken, omdat er geen vluchten meer uitgevoerd werden door Insel Air. Deze tickets hebben normaliter een geldigheidsduur van 1 jaar. Voor het verzilveren van de tickets in alternatieve vluchten werd ook een model gepresenteerd. De regering van Curaçao liet eerder in een officieel persbericht weten dat de regering en de luchtvaartmaatschappij het vertrouwen hebben dat het akkoord voor de financiering een goede basis zal vormen om het uiteindelijke doel – de redding van het luchtvaartbedrijf – te realiseren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!