Bespreking arbeidswetten tussen Staatsraad en Arbeid

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid met leden van de Staatsraad en zijn staf bij de bespreking van een drietal wetsontwerpen
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid met leden van de Staatsraad en zijn staf bij de bespreking van een drietal wetsontwerpen
Een commissie ad hoc van de Staatsraad heeft een drietal ontwerpwetten besproken met de leiding van het ministerie van Arbeid, met de bedoeling puntjes op de i te zetten, alvorens de president van advies te voorzien. Het gaat in deze om de ontwerpen: Wet Omzetting Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd, de Ontslagwet en de Wet Bescherming Moederschap.
De wet “Omzetting Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd” heeft betrekking op het probleem van de contractors. De aanpak hiervan is al geruime tijd op de arbeidsagenda. Met de goedgekeurde wet op uitzendbureaus in 2017 is een deel van deze problematiek in wetgevende zin opgelost. Met de voorgestelde wet wenst het ministerie volledig grip te krijgen op het fenomeen, waarbij werkgevers ongelimiteerd tijdelijke contracten verlengen. De “Ontslagwet 2017” zal een modernisering betekenen van het publiekrechtelijk deel van het ontslagrecht. Afgezien hiervan zal deze wet ook mede ervoor moeten zorgen dat een goed klimaat wordt geschapen om investeerders aan te trekken.
De “Wet Bescherming Moederschap” is bedoeld om een einde te maken aan het onrecht dat aanstaande werkende moeders in de private sector wordt aangedaan. De kern van het bedoeld ontwerp is dat betaald zwangerschapsverlof verplicht wordt gesteld voor een bepaalde periode. Afgezien hiervan zal het ontwerp voorzieningen treffen voor de veiligheid en bescherming van de aanstaande moeder, tijdens en na de zwangerschap.
Tijdens de bespreking met de commissie zijn aandachtspunten verduidelijkt en inzichten bijgesteld. De commissie ad hoc is ingesteld op een plenaire meeting van de Staatsraad, waarbij de ontwerpwetten werden besproken. De bedoelde commissie wordt geleid door het Staatsraadslid, Ann Kersenhout-Sadi. De Staatsraad is de laatste “toetssteen” in het traject dat een wetsontwerp dient te bewandelen, alvorens het bij het parlement terecht komt voor behandeling.

error: Kopiëren mag niet!