8 decemberstrafproces: Kanhai vraagt meer ruimte voor pleidooi in zaken Dendoe, Geffery en Dijksteel

1Kanhai vraagt meer ruimte voor pleidooi in zaken Dendoe, Geffery en DijksteelIrvin Kanhai, raadsman van de verdachten Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel in het 8 decemberstrafproces, heeft de Krijgsraad woensdag om meer ruimte gevraagd om het pleidooi voor voorgenoemde verdachten te houden. De advocaat was nog niet zover om het pleidooi op papier te doen toekomen. De Krijgsraad heeft hiermee ingestemd en verschoof alle 3 zaken naar 27 maart 2018. Dendoe, Geffery en Dijksteel riskeren elk afzonderlijk 20 jaar celstraf voor hun aandeel bij de moorden van 15 critici van het toenmalig militair bewind op 8 december 1982. Dendoe en Geffery behoorden tot de ‘groep van 16’, de coupplegers van de staatsgreep in Suriname in 1980. Auditeur-militair Roy Elgin zei geen bewijs te hebben gevonden dat Dendoe zelf 1 of meerdere slachtoffers heeft doodgeschoten. Hij was echter wel betrokken bij het ophalen en heeft zelf tijdens de executie een geweer dat haperde en niet meer werkte, snel hersteld zodat ermee kon worden geschoten. Daarom wordt hij aangemerkt als medepleger. Elgin concludeerde dat Dendoe zeker 1 slachtoffer had opgehaald en afgeleverd in Fort Zeelandia en hij stond te kijken toen de opgepakte mannen werden doodgeschoten. Geffery heeft ook deel uitgemaakt van de planberamingen en het opstellen van het draaiboek. Het verhaal dat Geffery die bewuste dag niet in het Fort maar bij de Marine was, gaat volgens Elgin niet op. Dit, omdat diverse getuigen hem samen met de overigen van de groep van 16 in de kamer van Bouterse hebben gezien.
Dijksteel heeft geschoten op Baboeram en Riedewald
Dijksteel, voormalig lijfwacht van ex-bevelhebber en hoofdverdachte Desi Bouterse, is volgens Elgin degene die geschoten heeft op de slachtoffers John Baboeram en Harold Riedewald. Volgens de vervolgingsambtenaar had deze verdachte zijn vuistvuurwapen gepakt en zijn magazijn leeggeschoten op een verwonde Baboeram. Hierdoor was ook de schedel van dit slachtoffer opengebarsten. Tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in november 2011 ontkende Dijksteel dat hij deel uitmaakte van het vuurpeloton op 8 december 1982. Hij gaf toe dat hij samen met Ruben Rozendaal en andere militairen André Kamperveen en Fred Derby had opgehaald. Echter verklaarde Onno Flohr, ex-lijfwacht van Roy Horb, bij de rechter-commissaris dat Dijksteel wel deel uitmaakte van het vuurpeloton. De verklaring van Flohr wordt verder bevestigd door een onderzoek van de patholoog-anatoom. Het sectieonderzoek wees volgens Elgin uit dat het schedel van Baboeram een defect van enkele millimeters en diverse fracturen vertoonde. De verbrijzeling van de hersenen is in dit geval volgens hem bevestigd.
OM wil niet-ontvankelijk verklaard worden in zaak Rozendaal
Op de rol van woensdag stond de zaak van 7 verdachten. De 3 voornoemde zaken werden uitgesteld, terwijl de medeverdachten Wim Carbière en Orlando Heidanus zijn niet komen opdagen en hadden ook geen advocaat. Tegen Carbière en Heidanus is vrijspraak gevorderd. In de zaak van Ruben Rozendaal, die enkele maanden terug zelfmoord pleegde, heeft het OM gevraagd hem niet-ontvankelijk te verklaren. Tegen Rozendaal was eerder 10 jaar celstraf geëist. Omdat hij spijt had betuigd en meegewerkt had aan het onderzoek, was de maximale strafeis met de helft verminderd. Gelijk na het requisitoir had hij al gedreigd zelfmoord te plegen. De Krijgsraad concludeerde dat de verdachten Carbiere en Heidanus blijkbaar geen gebruik willen maken van hun recht van pleidooi. In de zaak van Rozendaal, zal de Krijgsraad de formele beslissing op een nader tijdstip bepalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!