Veldkamp eens met eis OM tegen Stolk

Henk Veldkamp, advocaat van de verdachte Jimmy Stolk, is eens met de eis van vrijspraak die het Openbaar Ministerie eerder tegen zijn cliënt heeft gevorderd. Stolk staat samen met 24 andere verdachten terecht in het 8 decemberstrafproces. Zijn directe betrokkenheid bij het beramen en uitvoeren van de moordplannen, is niet aangetoond. Stolk was in december 1982 directeur van de Penitentiaire Inrichting Santo Boma. Hij kreeg de opdracht van Paul Bhagwandas om Jiwansingh Sheombar die opgesloten was, voor verhoor te gaan halen en naar Fort Zeelandia te brengen. Stolk had eerder aangegeven dat hij een opdracht van Paul Bhagwandas heeft uitgevoerd en niet op de hoogte was van de plannen. Het OM en Veldkamp zijn het mee eens dat Bhagwandas degene was die alle opdrachten heeft uitgedeeld. Veldkamp voerde in zijn pleidooi aan dat Stolk niet behoorde tot de legertop, waardoor hij ook niet deel is geweest van de moordplannen en schietoefeningen. “Alles wijst erop dat vanwege zijn functie als directeur van de strafinrichting Santo Boma, de keuze op hem is gevallen de veroordeelde Sheombar op te halen en af te leveren in het Fort Zeelandia”, zei de advocaat. Volgens hem ontbreekt het opzetvereiste.
FR

error: Kopiëren mag niet!