Ontslagaanvraag minister Peneux een vergeten zaak?

1 Ontslagaanvraag minister Peneux een vergeten zaakIs de ontslagaanvraag van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, in het vergeethoekje beland? Sedert 13 december 2017, na het ter beschikking stellen van zijn portefeuille, is er nog steeds geen uitsluitsel. Dit betekent dat het ministerie reeds 7 weken zonder een eindverantwoordelijke zit, en uiteraard gaan de nodige financiële vergoedingen door. In Suriname is dat de normaalste zaak van de wereld, of niet? Vanaf 5 januari 2018 is Patrick Pengel, minister van Volksgezondheid, benoemd tot ad interim minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ondanks de vele kritiek vanuit de samenleving heeft president Desi Bouterse zijn oneindig proces van beoordeling van de ontslagaanvraag niet bespoedigd. Hieronder volgen enkele van de kritische opmerkingen die in de afgelopen periode zijn geuit.
Ivan Fernald, gewezen minister van Defensie en NPS-topper, vindt dat er sprake is van een sociaal-maatschappelijke ontwrichting door minister Pengel te belasten met onderwijskwesties. “Hoe kan minister Pengel zijn aandacht verdelen over beide ministeries en naar tevredenheid prestaties leveren? De problemen in het onderwijs zijn niet mals. Het ministerie moet een volwaardige minister krijgen, zodat Pengel zijn krachten volledig kan inzetten voor de gezondheidszorg.”
Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), wordt er slechts naar de individuele belangen gekeken. “Over het aftreden van Peneux zal er op een gegeven moment geen twijfel zijn; dit zal hoe dan ook afgedwongen worden want er zijn harde eisen gesteld door het VOS-directeurenberaad. Ook de jeugd weet het spelletje mee te spelen. We zijn met een regering bezig die de rechten van de mens en de democratie niet eerbiedigt. De ministers worden bovendien slechts gebruikt als marionetten door de politiek.”
De Bond Personeel van het Ministerie van Onderwijs (BPMO) vindt de ontslagaanvraag een zeer verstandig besluit. “Het is te erg dat de minister ieder keer beledigende uitlatingen doet en met een simpele sorry ervan af wilt komen. Dit is een minister onwaardig. Daarom zijn we erg ingenomen dat de minister zijn ontslag zelf heeft aangevraagd.”
Voor de volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) is het vaarwel zeggen van minister Peneux aan het totale onderwijsveld de ideale optie. “Ik weet niet of dit besluit gehonoreerd zal worden, maar wanneer men gezamenlijk het vertrouwen in iemand opzegt, blijft er protocollair geen keus meer over voor de president. Mocht dit toch niet gebeuren, vrees ik dat de onderwijscrisis verder zal escaleren.”
De onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman vindt het onnodig om weken te brainstormen over de vervanging van Peneux. “Meneer Peneux heeft zijn democratisch recht gebruikt om zijn ontslag in te dienen. Maar wanneer dient een persoon zijn ontslag in? Pas als je iets niet meer aankan! Zodra iemand ontslag heeft ingediend wat niet gehonoreerd is, weet die persoon dat anderen hem nodig hebben. En op het moment dat men dit weet, maakt men misbruik van hun macht.”
Voor de NPS-parlementariër Patricia Etnel stelt het huidig onderwijsbeleid nauwelijks iets voor. “Ik vind het ronduit schandalig wat de regering met het onderwijs doet. In de 42 jaren onafhankelijkheid van Suriname is het nog nooit zo slecht gegaan met het onderwijs; nog nooit is er zoveel gestaakt onder een ministerschap als onder Peneux. En dat de vakbonden en directeuren van de middelbare scholen massaal het vertrouwen opzeggen in een minister, heb ik in het verleden heel weinig gezien.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!