Nog geen geluid over vluchten Insel Air naar Suriname

De terugkomst van Insel Air International BV naar Suriname is nog steeds in het duister. Minister Jerry Miranda had midden december 2017 gesteld dat er garanties gegeven moest worden door Insel Air, vooral naar de passagiers toe, in de vorm van een borgsom of bankgarantie. Er werd daarvoor 2 weken als deadline in het vooruitzicht gesteld. In geval Insel Air niet aan haar verplichtingen kan voldoen, dient die de borgkas te worden aangedaan. Er werd nog geen bedrag genoemd voor deze garantiestelling. Hierover zou er nog verder moeten worden onderhandeld met de maatschappij. De Asra had hiernaast een schrijven gestuurd naar Insel Air, waarin is aangegeven dat zij de tickets van Insel Air zal verkopen, maar pas wanneer de tickets verzekerd zijn.
Dagblad Suriname benaderde het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWTC) voor meer informatie rond dit geheel. Het blijkt dat de directeur van de afdeling Transport de krant niet kon helpen met een update. Die beschikt niet over de laatste informatie. De minister zou de enige zijn die met zijn counterpart in Curaçao in contact zou zijn. Die was vooralsnog niet te bereiken voor een reactie. Het is vooralsnog dus niet bekend als Insel Air iets van zich heeft laten horen.
Insel Air is per 07 maart 2017 tijdelijk gestopt met vliegen naar Suriname. Op dat moment waren er nog passagiers die een vliegticket hadden, maar die daar geen gebruik van konden maken, omdat er geen vluchten meer uitgevoerd werden door Insel Air. Deze tickets hebben normaliter een geldigheidsduur van 1 jaar.
Daar er weer gesproken werd over vliegen naar Suriname werd besloten dat de passagiers, die nog in het bezit zijn van een Insel Air-ticket met een reisdatum ná 7 maart 2017 waarvoor geen refund is ontvangen, deze kosteloos vóór 30 maart 2018 konden omzetten naar een andere vlucht van Insel Air met een reisdatum tot en met 18 december 2018. Dit kon middels het direct omzetten van de oude reisdatum in een nieuwe reisdatum. Voorwaarde zou zijn dat er op de gewenste vluchtdatum stoelen beschikbaar zijn.
Nu blijkt ook dat een groot deel van de vloot van Insel Air aan de grond wordt gehouden. Dit werd bekendgemaakt een dag nadat de Curaçaose regering, aandeelhouders en de directie van Insel Air, een akkoord hadden getekend waarbij de regering onder bepaalde voorwaarden en garanties een lening van 33 miljoen gulden aan de luchtvaartmaatschappij geeft. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.
De geannuleerde vluchten zijn alle vluchten die met de grote vliegtuigen van Insel Air worden uitgevoerd. De annulering van een groot deel van de vluchten zou het gevolg zijn van inspecties die aan de vliegtuigen worden uitgevoerd door het departement van luchtvaart van zowel Aruba als Curaçao.
De regering van Curaçao liet eerder in een officieel persbericht weten dat de regering en de luchtvaartmaatschappij het vertrouwen hebben dat het akkoord voor de financiering een goede basis zal vormen om het uiteindelijke doel – de redding van het luchtvaartbedrijf – te realiseren. Het niet redden van de maatschappij zou inhouden dat het regionale vervoer tussen en naar de eilanden zo goed als stil komt te liggen.
Als garantie voor de lening houdt de regering onder andere het pandrecht en vruchtgebruik van 51 procent van de aandelen van de bedrijven, die deel uitmaken van Insel Air. Hiermee krijgt de regering alle rechten van een normale aandeelhouder zonder de eigenaar van het bedrijf te worden.

error: Kopiëren mag niet!