Kom nou meneer Kalloe

Ik lees vaak de artikelen van de heer Richard Kalloe in uw blad en heb ook vaak de neiging gehad om hierop te reageren, maar mij even zo vaak afgevraagd of het wel zin heeft. Zo las ik in de krant van afgelopen vrijdag weer eens een artikel van deze meneer, onder de titel “White backlash”, die mij ditmaal wel heeft aangezet tot een reactie.
Ik moet zeggen dat ik in het verleden veel respect heb gehad voor zijn kritieken al hadden die altijd een bepaalde ondertoon van “Zij die op mij lijken zijn het beste in staat het land te besturen”. Nou hebben we in de loop der tijden vele politici in het machtscentrum gehad die lijken op de heer Kalloe. Wat wij echter niet hebben kunnen waarnemen is dat zij het een haar beter hebben gedaan dan politici van andere origine. Integendeel waren het voornamelijk zwakke bestuurders die ook in vele gevallen kampioenen waren als het aankwam op corruptie.
Zo had meneer Kalloe het in zijn artikel van afgelopen vrijdag over de politieke situatie in de Verenigde staten van Amerika. Daarbij had hij het over de backlash die de verkiezing van Barack Obama heeft veroorzaakt bij blank amerika. Hij heeft het dan over een zoon uit het “slavenras” die werd verkozen tot president van Amerika. Een uitspraak die hij gretig overneemt en die zogenaamde afkomstig is van leden uit het Britse parlement. Nou kan ik mij dat slecht voorstellen omdat dergelijke uitspraken niet in het openbaar door Europese politici worden gedaan en zeker niet in een Brits parlement. Ik mag de heer Kalloe eraan herinneren dat een groot gedeelte van de blanke kiezers in de VS hebben gestemd op Barak Obama, want zonder die blanke stem was hij nooit president van Amerika geworden. Het feit dat hij een mulat is uit een gemengd gezin en daarom door zowel blank als zwart geaccepteerd werd heeft naast een grote mate van charisma bijgedragen aan die populariteit die hem heden ten dage nog ten deel valt. Dat hij behoort tot het zwarte slavenras van hiphop en billengeschud kan alleen komen uit het brein van een racist die geen onderscheid wenst te maken en alles maar over een kam scheert. Neen, in zijn betoog zijn het de blanke Amerikanen, die de Indianen hebben uitgeroeid en de zwarte Afrikanen tot slaaf hebben gemaakt, die de dragers zijn van de Amerikaanse beschaving.
De uitverkiezing van Donald Trump tot president van de VS was in geen geval een backlash van de blanke kiezer als reactie op de uitverkiezing van Barack Obama zoals door hem wordt beweerd, maar had alles te maken met de zwakke tegen kandidaat van de Democraten in de persoon van mevrouw Hillary Clinton. Ik mag de heer Kalloe eraan herinneren dat ondanks deze zwakke kandidatuur, mevrouw Clinton in totaal meer stemmen heeft behaald dan Donald Trump, maar dat deze door het Amerikaanse verkiezingssysteem toch kon winnen. Bovendien is Trump op dit moment de minst populaire Amerikaanse president ooit.
Volgens het verdere betoog van de heer Kalloe is het zo dat een bepaalde etnische groep (lees de creolen) nog steeds de sociaal economische ontwikkeling van ons land frustreert. In het etnocentrisch denken van deze meneer zijn dus alleen de Hindostanen in staat het land in sociaal economische zin te verheffen. Verder noemt hij als hoofdschuldige hieraan de lafaards, J Lachmon com suis, die het kiesstelsel ongemoeid hebben gelaten en daarmee vooral de Aziaten en beschaafde Creolen tot derderangs burgers hebben gedeclasseerd. Ik mag hierbij verwijzen naar mijn eerdere opmerking over de Hindostaanse deelname in het machtscentrum van ons land in de afgelopen decennia, hetgeen ook in meerdere of mindere mate geldt voor de Javanen in de politiek. Verder is het niet duidelijk wie hij onder de categorie “beschaafde creolen” wenst onder te brengen. Zijn dat misschien de lichtgekleurde gemulatteerden die lange tijd de dienst uitmaakten en die hij eerder ervan heeft beschuldigd de Hindostanen te hebben tegengewerkt? En kennen we in ons mooie land derderangs burgers?
Tot slot wil ik opmerken dat het feit dat de heer Kalloe zoveel etnocentrische en racistische onzin in mooie bewoordingen op papier kan zetten ongetwijfeld komt door het goede onderwijs dat hij heeft mogen genieten van onder ander de “beschaafde” creolen. Dat hij noch in zijn professionele, noch in zijn politieke leven iets wezenlijks heeft kunnen betekenen zit hem waarschijnlijk nog steeds heel erg dwars.
R. Tjen A Tak

error: Kopiëren mag niet!