Jeugdparlementariërs wel of geen jeugdambassadeurs?

Mogen de jeugdparlementariërs simultaan de functie van jeugdambassadeur bekleden? Deze vraag stond centraal tijdens het openbaar debat binnen het Nationaal Jeugdparlement (NJP) op 20 januari, betreffende de verkiezing van de Caricom Youth Ambassadors (CYA), alsook de jeugdambassadeurs van de United Nations Sustainable Development Goals (UNSDG) en sport. Tal van leden hebben hun bezwaar hiertegen geuit en achten het onacceptabel dat een jeugdparlementariër meerdere functies eropna houdt. Alhoewel op de agenda van deze vergadering de verkiezing van de jeugdambassadeurs was opgenomen, is de bijeenkomst slechts uitgemond in een discussie.
Vermijden van conflict of interest
Vince Dalen is één van de leden die beide functies niet samen ziet gaan. “Wij zijn geen sporters. Waarom gaat men niet naar de sportscholen en sportbonden om sportambassadeurs te kiezen?”, vraagt hij zich af. De voorzitter van het NJP, Kelvin Koniki, deelde mee dat de jeugdparlementariërs vooralsnog niet betrokken zullen worden bij de verkiezing van de jeugdambassadeurs. “Het laatste woord ligt bij de minister. Het is namelijk zo dat jeugdparlementariërs in het verleden wel hebben meegedaan aan deze verkiezingen. Maar we moeten ook kijken dat er geen conflict of interest ontstaat”, stelt Koniki. Hij vindt eveneens dat een jeugdvertegenwoordiger zich niet bezig moet houden met andere functies. Daarom stelt Koniki voor dat gegadigde jeugdparlementariërs hun lidmaatschap opgeven in zulke gevallen voordat de screening van de kandidaten voor de jeugdambassadeursverkiezing zal plaatsvinden. Emanuel Sanvisie kan zich terugvinden in deze opstelling. “Ik stel ook voor dat wij jeugdparlementariërs blijven”, liet Sanvisie weten.
Gebrek aan informatie
Xaviër Biegman merkt op dat er nergens is vastgelegd dat een jeugdparlementariër dient af te blijven van het jeugdambassadeurschap. Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft onlangs een werkgroep geïnstalleerd voor deze verkiezing. De jeugdambassadeurs worden overigens om de 2 jaren benoemd, die zich op nationaal, regionaal en internationaal niveau profileren. Zenani van Throo ging ervan uit dat deze werkgroep het NJP de nodige informatie zou verschaffen, wat vooralsnog niet heeft plaatsgevonden. “Zij zijn degenen die ons moeten informeren omtrent de procedures en wie allemaal meedoet. Ik zou niemand willen beletten om mee te doen”, liet Van Throo weten. Dinesh Parag attendeerde de leden erop dat er binnenkort een meeting volgt met de werkgroep, zodat alle onduidelijkheden weggewerkt kunnen worden.
Geen onderscheid in functie
Volgens Van Throo zitten een jeugdparlementariër en jeugdambassadeur op hetzelfde niveau, waardoor de overstap naar een nieuwe functie op zich een naïeve daad is. Wat bij de jeugdambassadeurs wel bij komt kijken, is dat zij enigszins wel een uitvoerende taak hebben ten opzichte van de jeugdvertegenwoordigers. “Er is geen hiërarchie. De jeugdambassadeurs krijgen een salaris en betalen belasting”, gaf Van Throo te kennen. Shradhanjali Moektimisier is van mening dat de communicatie met de jeugdambassadeurs verbeterd moet worden, aangezien beide groepen zich op hetzelfde niveau bevinden. Moektimisier maakte van de gelegenheid gebruik om haar collega’s tot orde te roepen. “Wat me wel stoort, is dat er over een heleboel andere dingen gesproken wordt tijdens de vergadering en dat mensen een selfievideo zitten te maken.”
Nog net quorum bij stemmen
Van de in totaal 21 jeugdvertegenwoordigers, die aanvankelijk aanwezig waren op de openbare vergadering, is bij het stemmen op het voorstel van Koniki een deel abrupt naar buiten gelopen. Aangezien er nog quorum was, is het voorstel met 10 stemmen en 6 onthoudingen aangenomen. Op de bijeenkomst is er niet concreet aangegeven welke jeugdparlementariërs hun lidmaatschap zouden willen opgeven om de nieuwe uitdaging als jeugdambassadeur te omarmen.

error: Kopiëren mag niet!