Raghoebarsing: ‘Eigenlijk was het dan Columbus zijn schuld’

Econoom Stanley Raghoebarsing was verbaasd te moeten vernemen dat de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de minister van Financiën Gilmore Hoefdraad uitnodigde op haar eerste activiteit voor 2018. Meer verbaasde het hem toen Hoefdraad inging op de uitnodiging. “Ik was ook verbaasd over de toon van zijn verhaal, want doorgaans is hij beledigend naar mensen toe, ook in het parlement”, stelt de econoom. Ook bij de VES heeft Hoefdraad volgens Raghoebarsing wederom een afschuifverhaal (a no mi) verteld.
Volgens Hoefdraad liggen de wortels van de huidige economische staat in het verleden. Voor en na de onafhankelijkheid is er niets gedaan om het nationaal inkomen te vergroten en om te sparen. Vorige regeringen hebben geld doen verdampen, besteed aan onder andere luxe consumptiegoederen in plaats van te sparen en te investeren. Daarnaast is het overheidsapparaat blijven groeien en log geworden. “Zo kunnen wij doorgaan. Eigenlijk was het dan Columbus zijn schuld. Wij kopen niets meer van die verhalen. Hij moet zijn beleid uitleggen. Het beleid dat hij tot nu toe uitlegt, schept geen vertrouwen”, meent Raghoebarsing.
De structurele maatregelen worden maar niet getroffen om structurele oplossingen te zien in de economie. Van bezuinigingen is bitter weinig tot niets te horen. Van de economie op het groeipad brengen middels duurzame productie is er ook haast niets te horen. “Hij zegt wel altijd dat het goed gaat. In november 2016 vertelde hij dat in februari 2017 alle achterstallige schulden al betaald zouden zijn. Wij zijn nu bijkans in februari 2018, en wij zien het drama dat zich voltrekt met de medische specialisten, de ziekenhuizen en wat er is overgebleven van het heel sociaal akkoord van de president met het volk. Het is dus een gewoonte van de minister om de informatie zo te verpakken. Inmiddels weten wij dat wij niet aan alles van hem waarde moeten hechten”, stelt Raghoebarsing
Waar hij wel waarde aan hecht, zijn de uitspraken van Hoefdraad in het parlement waaruit hij concludeerde dat de aflossingen van leningen prioriteit zal krijgen. “Het maakt dus niet uit als er 6 of 60 baby’s doodgaan. De aflossingen zullen prioriteit krijgen boven alles. Hij is één van de hoofdverantwoordelijken in het spel van Suriname slaaf maken van het internationale kapitaal”, meent Raghoebarsing. Alle belangen van het volk zullen volgens de econoom ondergeschikt staan, ten opzichte van de aflossing van rentes en leningen.
Raghoebarsing kan zich als gewezen minister ook terugvinden in een stuk orde waar Hoefdraad momenteel ook naar op zoek is. “Hij doet alsof het altijd is gegaan zoals hij het nu doet. Ik ben 10 jaar minister geweest. Ik kan vertellen dat stukken eerst in orde moeten zijn voordat je tekent voor betaling. Elke uitgave dient nauwkeurig bekeken te worden op het ministerie. De minister wekt de indruk alsof het altijd een bende is geweest. Zij maken er altijd een bende van zodra zij in het bestuur komen. Ik heb altijd met correcte en goede regels van besturen gewerkt. Zij hebben de regels overboord gegooid”, stelt Raghoebarsing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!