Hartklachten niet te voorkomen, maar wel uit te stellen

Interventiecardioloog Zorana Jagernath aan het woord tijdens een thema-avond georganiseerd door de Diabetesvereniging Suriname (DVS)
Interventiecardioloog Zorana Jagernath aan het woord tijdens een thema-avond georganiseerd door de Diabetesvereniging Suriname (DVS)
Interventiecardioloog Zorana Jagernath sprak tijdens een thema-avond, georganiseerd door de Diabetesvereniging Suriname (DVS), over diabetes en hoe vatbaar de diabeet is voor hartziekten. Volgens de cardioloog kan gezegd worden dat een hartziekte niet te voorkomen is, maar wel uitgesteld kan worden dankzij de juiste leefstijl en dat is een gezonde leefstijl. Diabetes is een stofwisselingsziekte in die zin dat er iets fout zou zijn bij de stofwisseling, omdat het suiker niet opneemt zoals die opgenomen zou moeten worden. Het is bekend wat een diabeet allemaal ervaart. Diabetescomplicaties, zoals oog- en nierproblemen, vaatproblemen met als gevolg een hartinfarct, herseninfarct of afsluiting van andere slagaders zijn een welbekend patroon. Echter wordt door ongezond te leven de situatie drastisch verergerd. Vooral bij een ongezond voedingspatroon kunnen vetten in de bloedvaten blijven kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor die vernauwen. Dat heet aderverkalking (atherosclerose). Daardoor stroomt het bloed minder gemakkelijk door het lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen, wat kan leiden tot een hartinfarct.
Hoe merk je de problemen
Hoewel klachten volgens Jagernath van persoon tot persoon verschillen en mensen vervolgens moeilijk aan kunnen geven wat ze precies voelen, zijn enkele herkenbare klachten onder andere vermoeidheid, minder goed kunnen inspannen en langzaam herstellen, kortademigheid, ademnood, hoesten en pijn op de borst. De cardioloog verduidelijkte echter dat elk gevoel van pijn op de borst niet wil betekenen dat je te maken hebt met hartpijnen. Echter tijdig een specialist consulteren, blijft noodzakelijk.
Gezondheid heb je zelf in de hand
De voorzitter van de vereniging, Henri Brug, stelt het helemaal eens te zijn met de stelling dat je gezondheid helemaal in je eigen handen hebt. “Wanneer je als diabeet je niet aan de regels houdt, versnelt het de kans dat je moet dialyseren en een hartziekte oploopt. Willen wij het uitstellen, dan ga je aan veel dingen moeten houden. Bewegen speelt volgens de voorzitter een belangrijke rol. Je moet bewegen. Al is het in huis, maar je moet het zodanig doen totdat je moe wordt. Mensen op leeftijd kunnen misschien in de tuin bezig zijn, zodat je in beweging blijft.” Wat advies betreft, krijgt de vereniging die middels de thema-avonden. Als er additionele vragen zijn, kunnen die gesteld worden aan de ‘one stop shop’. “Wij hebben de leden en zij hebben de know how ten aanzien van medicatie en andere zaken.”
DVS 1 keer per maand bijeen
DVS is een patiëntenvereniging, die 1 keer per maand bijeenkomt om de leden te informeren en ideeën uit te wisselen of ervaringen die men heeft met diabetes. Het ledenbestand telt op papier 100 mensen. Voor 2018 was dit de eerste thema-avond, maar er staan reeds anderen op agenda. Zo zal er in de komende maanden gesproken worden over wondverzorging, patiëntenrechten en voeding en diabetes mellitus. Het is van zeer groot belang dat de diabeten zich aansluiten bij de vereniging om zo met elkaar het leed te delen. Maar ook om meer info te krijgen die je nodig hebt om met een healthy lifestyle te beginnen of ermee door te gaan”, aldus voorzitter Brug. De niet leden kunnen ook meedoen aan zo een avond, waarvoor een contributie van SRD 15 wordt betaald en voor de leden is dat SRD 10.
NK

error: Kopiëren mag niet!