Geen specificatie rond eerste storting geld NJP

De jeugdparlementariërs van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) hebben vanaf de hun installatie op 6 mei tot 29 december 2017 de maandelijkse tegemoetkoming (vacatiegelden) niet ontvangen. Pas in december hebben de leden de eerste betaling gezien, die overigens maar SRD 600 betrof. Het is vooralsnog niet duidelijk in welk kader dit bedrag gezien moet worden, omdat dit nimmer is gespecificeerd door het ministerie van Sport en Jeugdzaken, waaronder het NJP valt. Ook is er niets gezegd ten aanzien van de vervoerstoelage en hoe die precies berekend moet worden, zegt NJP-lid Hakiem Lalmahomed. De vervoerstoelage verschilt wel per district. Hij is van mening dat er in dit kader niet genoeg communicatie bestaat tussen het jeugdparlement en het ministerie.
NJP’ers ontvangen geen duizenden SRD’s per maand
De NJP’er vindt het vooral belangrijk dat de samenleving weet dat de jeugdparlementariërs geen duizenden SRD’s ontvangen per maand. Overigens voeren jeugdparlementariërs taken uit die niet voor hen zijn. Een voorbeeld is wanneer er een sportdag opgezet wordt. “Dit wordt gedaan uit eigen gelden, het komt dus niet vanuit een ministerie. Ik vind het tenslotte jammer dat de overheid haar eigen organen niet kan voorzien van de nodige instrumenten, zodat zij hun werkzaamheden beter kunnen doen”, aldus Lamahomed.
De leden hebben vergaderd met de minister van Sport en Jeugdzaken en daar is een aantal punten aangehaald ten aanzien van de vacatiegelden. De minister heeft onder andere gesteld dat zij er werk van gaat maken dat de gelden van de maand gestort worden. Als dit het volledig bedrag (achterstallig bedrag) betreft, is niet duidelijk. Eerder was aangegeven dat de reden waarom niet eerder gestort kon worden, was dat niet alle leden hun stukken op tijd hadden ingeleverd, waardoor het openen van een bankrekening niet kon geschieden. Dat is een factor die reeds is opgelost, gezien de eerste storting in december wel normaal heeft plaatsgevonden, stelt een NJP-lid. Alle documenten zijn reeds in orde gemaakt. Ook zal er vergaderd worden met de directeur van het Nationaal Jeugdinstituut over hoeveel een lid precies krijgt en de vervoerskosten, omdat deze zaken heel vaag zijn. In het kader van transparantie zijn deze zaken zeker belangrijk.
NK

error: Kopiëren mag niet!