Ringweg wordt eenrichtingsvoorrangsweg

Ringweg wordt eenrichtingsvoorrangsweg2De wegsituatie aan de Ringweg zal vanaf zondag 28 januari worden aangepast. Zowel de noordelijke als de zuidelijke rijbanen zullen eenrichtingsbanen worden. Het hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Henk Wip, gaf gisteren op een persconferentie uitleg over zowel de huidige als de nieuwe verkeerssituatie. Hij ging ook in op vragen van de media, gericht op kritiek op het moment van de transitie in kwestie. Een ieder die vanaf zondag uit direct verbonden zijwegen van de Ringweg komt, dient telkens links af te slaan. De noordelijke rijbaan van de Ringweg grenst vanaf de Johannes Vermeerstraat naar de Amazonnestraat tot aan de Napelstraat, terwijl het verkeer op de zuidelijke rijbaan vanaf de Leo Heinemanstraat richting de Guaranistraat tot aan de Napelstraat loopt.
De situatie op het kruispunt tussen de Ringweg en Charlesburgweg wordt in een later stadium ook gewijzigd. Voorlopig blijft de Ringweg alleen op dit kruispunt nog ondergeschikt, dus geen voorrangsweg. Over een week, bij inwerkingtreding van nieuwe verkeerslichten, zal de ringweg worden verheven tot een voorrangsweg ten opzichte van de Charlesburgweg. De bedoeling is dat de Ringweg in de toekomst wordt doorgetrokken achter het project Bennispark, waar het door gaat tot de Tingiholoweg. Het ministerie verwacht middels het treffen van deze maatregelen een betere doorstroming van het verkeer. “Dit zal een andere manier van rijden met zich meebrengen, Mensen zullen hun route beter moeten plannen om een keuze te maken. In het begin zal je zeker de situatie hebben waarbij mensen hun weg moeten zoeken.”
Stanley Changoer, hoofd Verkeershandhavingsunit, doet een beroep op de weggebruikers om op de verkeersborden en wegmarkeringen te letten. Vooralsnog adviseert hij de weggebruikers om liever de linkerrijstroken aan te houden om toevallige ongewenste situaties te voorkomen. Daarnaast wijst hij ook op de wettelijke verantwoordelijkheid van weggebruikers om voorzorgmaatregelen te treffen, op het moment zij een kruising naderen. De politie zal vanaf zondag een week lang aanwezig lijfelijk aanwezig zijn om de situatie te begeleiden.
Volgens Changoer zal de politie verkeersdeelnemers die zich vergissen in de nieuwe situatie, niet beboeten. Dit zal echter maar een week duren, na een week mag de verkeersdeelnemer wel boetes verwachten. Wip kan de beleving van de gemeenschap begrijpen als er naar meer tijd gevraagd wordt om deze verandering te laten bezinken. Er zou volgens hem echter altijd een groep gemist worden bij informatievoorziening. “Ik denk dat je in de praktijk ook enorm veel leermomenten hebt”, aldus Wip.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!