Pengel kan wegens tegenzin parlement niet informeren over gezondheidscrisis

Hoewel Arbeid-minister Soewarto Moestadja, eerste vervanger van vicepresident Ashwin Adhin, De Nationale Assemblee (DNA) bij de start van de openbare vergadering donderdag verzekert had meer informatie door minister Patrick Pengel van Volksgezondheid te laten voorzien, krabbelde hij terug bij het einde van de vergadering. “Ik heb begrepen dat de minister wegens tegenzin niet naar hier kan afreizen, omdat hij ervoor kiest om nu met een aantal stakeholders te zitten. De minister is thans bezig met de Vereniging van Apothekers, het Staatsziekenfonds, Bloedbank, Regionale Gezondheidsdienst, Medische Zending en de Vereniging van Medici in Suriname”, benadrukte Moestadja. Naast de crisis binnen de ziekenhuizen, het probleem met medische specialisten, hebben bepaalde apotheken vanaf gisteren tot nader orde besloten geen medicijnen uit te keren aan houders van SZF-kaarten. Over de declaraties van de maand november 2017 zijn de apotheken door het SZF slechts voor 50% uitbetaald en het SZF weigert aan te geven wanneer de rest van de gelden zal worden gestort. Daarnaast heeft er nog helemaal geen uitbetaling over de maand december 2017 plaatsgevonden. De oppositie is des duivels hierover.
Patricia Etnel (NPS) vond dat hierdoor de mofinawangs geen medicijnen zullen kunnen halen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi hekelde het feit dat de bewindsman weigerde de volksvertegenwoordiging te voorzien van nodige informatie. Ook Carl Breeveld vond het jamer dat bij zo een cruciaal onderwerp, de minister is weggebleven. De DOE-parlementariër wil ook dat de regering informatie verstrekt over het resultaat van het onderzoek dat naar de dood van de zes baby’s in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gedaan is door de Paho.
Vreedzaam: ‘Eind maken aan open-eind financiering’
Volgens Jennifer Vreedzaam, voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid, ligt het probleem bij het dragen van de kosten door de overheid die als grootste premiebetaler kan worden aangemerkt. “Ik wil de minister van Volksgezondheid vragen om bij beschikking een eind te maken aan deze open eind financiering, zodat wij misschien van daaruit kunnen gaan praten. We zien dat de kosten omhoog gaan, dus wij moeten gaan budgetteren.” Volgens Vreedzaam moet ook de wijze van betaling worden herbekeken. Zij stelt voor dat de regering elke dag in overleg staat met de actoren om te komen tot een goed zorgfinancieringssysteem. Daarvoor moeten alle partijen open staan.
Waterberg en Misiekaba: problemen binnen zorg hebben altijd bestaan
BEP-fractieleider Celsius Waterberg, die zelf arts is van beroep, vindt dat er geen indruk binnen de samenleving moet worden gewekt, omdat problemen binnen de zorg altijd hebben bestaan. Het is volgens hem niet iets van deze regering. “De mensen die schreeuwen, kom met een oplossing”, aldus Waterberg. NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Waterberg. Misiekaba gaf aan dat er niet gedramatiseerd moet worden door de situatie erger te maken. Hij is voorstander de regering meer ruimte te geven. Moestadja voerde aan dat er gezamenlijk naar een oplossing moet worden gezocht, omdat noch coalitie noch oppositie baat heeft bij een slecht functionerende gezondheidssector. Volgens de bewindsman zal Pengel tot vrijdag nog bezig zijn met de gesprekken. Hij vroeg begrip van het college hiervoor.
FR

error: Kopiëren mag niet!