Angelic del Castilho: ‘Voelt de samenleving zich inderdaad veilig?’

Angelic del Castilho
Angelic del Castilho
“De centrale gedachte bij criminaliteit is altijd hoe ervaren wij de veiligheid. Voelen wij ons wel veilig? In tegenstelling tot hetgeen de cijfers weergeven, is het veiligheidsgevoel bij de burgers steeds meer aan het afnemen”, zegt Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, over de cijfers gepresenteerd door het KPS over het afgelopen jaar. “Cijfers alleen publiceren plaatst ons heel gemakkelijk op het verkeerde been”, zegt zij. De partij is zich bewust van het feit dat de politie enorm veel werk verzet onder zeer moeilijke omstandigheden en zij richt haar kritiek dan ook niet op het KPS. “Het publiceren van cijfers, die een mogelijke daling in bepaalde perioden weergeven, is voor ons nog niet het volledig beeld”, zegt de politica. Voor een goed beeld is noodzakelijk dat er onder andere wordt aangegeven hoeveel zaken zijn opgelost, het percentage opgeloste zaken en het aantal arrestaties die hebben plaatsgevonden. Er wordt bovendien opgemerkt dat er geen consistente daling in de cijfers te zien is. “Dit is in lijn met het beleid van de huidige regering, dat korte termijn gericht is en dus geen duurzame verbetering brengt. Wanneer er kwalitatief beter en lang termijn beleid wordt uitgezet, waarbij de politie goed uitgerust is en goed gewaardeerd wordt, zijn wij overtuigd dat het veiligheidsgevoel bij de burger zal terugkeren. Een goed veiligheidsbeleid is niet slechts beperkt tot de afname van het aantal inbraken, maar ook harde aanpak van de grensoverschrijdende (drugs en cyber)criminaliteit en de corruptie. “Natuurlijk is het van belang dat de politie in staat gesteld wordt zich verder te versterken met name door voortgezette opleidingen, maar ook op het technologisch vlak. We moeten niet vergeten dat de stijgende en verruwende criminaliteit mede het gevolg is van de steeds meer verslechterende financieel-economische situatie in ons land.
DA’91 staat voor zerotolerantie veiligheidsbeleid
De partij vindt dat illegaliteit hard moet worden aangepakt en er moet daarbij geen ruimte zijn voor onderhandelen. Ook merken wij dat het beleid van deze regering een “illegalen” bevorderlijk beleid is. Mensen zijn illegaal in ons land en verdienen heel veel in de mijnbouw, maar ook in mensenhandel, illegale casino’s, prostitutie en dergelijke. En dan wordt na zoveel jaren de gelegenheid door deze regering gecreëerd om hen amnestie te geven en hen ook nog in de legaliteit te brengen.
Versterken van politiemacht
Het veiligheidsgevoel kan vergroot worden wanneer de brandhaarden in verschillende buurten in de districten en binnenland “opgeschoond” worden door bescherming (goed functionerende politieposten, goede straatverlichting, goede wegen) en preventie (voorlichting en recreatie/educatie voor jongeren). In het verlengde van het veiligheidsbeleid zien wij ook grote tekortkomingen in onze bevolkingspolitiek in dit kader. Er zijn buurten waar burgers gewoonweg niet durven te gaan. Vervolgens kan het veiligheidsgevoel vergroot worden door meer politiemannen op straat te zetten. Toch is DA’91 geen voorstander van het inzetten van militairen voor politiewerk. “Onze politiemacht moet versterkt worden en daarbij moeten de noodzakelijke kwaliteitsstandaarden in selectie, uitrusting en beleid niet veronachtzaamd worden. Ook de waardering, zowel financieel als immaterieel, van de politieambtenaren moet hiermee in overeenstemming zijn”, aldus del Castilho.
Jaaroverzicht KPS
Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft een jaaroverzicht getoond over 2017. Daarin staat onder andere vermeld dat het aantal gekwalificeerde diefstallen in totaal 4317 bedraagt. Bij elk kwartaal is een dalende trend merkbaar. Vanaf het eerste kwartaal tot en met het vierde kwartaal 2017 is er sprake van een daling van 26.1%. Ook ten aanzien van het aantal diefstallen middels braak betrof dit in totaal 3923. Ook hier is een dalende trend zichtbaar bij elk kwartaal van 2017, met 8,4%, met uitzondering van het derde kwartaal, waar er sprake is van een lichte stijging met 4.5%. Het aantal berovingen in 2017 was in totaal 1219 en vertoont een dalende trend van 12.1% in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal is er een stijging van 4.9% en het vierde kwartaal 2017 is gelijk aan dat van het derde kwartaal. De meeste gevallen (339) vonden plaats in het eerste kwartaal 2017. Het aantal overvallen was in totaal 360 en vertoont in de daarop volgende kwartalen een dalende trend (32.1%) en het aantal levensberovingen was in totaal 33 en vertoont in de daarop volgende kwartalen een dalende trend. In het laatste kwartaal is er sprake van stabiliteit. De meeste gevallen (11) vonden plaats in het eerste kwartaal 2017.
NK

error: Kopiëren mag niet!