Santokhi: ‘Van Dijk-Silos krijgt ruimte om te bewijzen dat zij neutraal is’

Jennifer van Dijk-Silos
Jennifer van Dijk-Silos
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat zijn partij de huidige OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos eerder zelf heeft ervaren. “Wij hebben tal van klachten ingediend, voor en na de verkiezingen. Een aantal klachten is behandeld”, stelt de politicus. Santokhi verwijst naar het moment waarop moderne/geautomatiseerd apparatuur zou worden ingezet om de tellingen uit te voeren. “Dat was gecorrumpeerd. Zij heeft dat onderzocht en het systeem is niet meer ingezet”, vertelt de voorzitter. Hij brengt in herinnering dat er voor en na de verkiezingen een aantal klachtbrieven is verzonden naar het OKB. Niet alle klachten van de partij zijn volgens hem met serieusheid behandeld. Hij heeft ook een stuk verstrengeling van belangen ervaren bij de afgelopen verkiezingen. “Nu je in die functie bent, krijg je de ruimte om te bewijzen dat je neutraal/onafhankelijk bent. Wij hebben haar niet beoordeeld als mens (zoals velen dat doen). Wij hebben haar beoordeeld in haar functioneren. Wij roepen op dat zij aan de hand van de eerdere constatering (belangenverstrengeling) laat zien dat zij neutraal/onafhankelijk kan handelen. Wij kijken daarnaar uit”, stelt Santokhi.
Vakbondsleider Dayanand Dwarka heeft onlangs zijn beklag gedaan over het besluit van de president om de jurist Jennifer van Dijk-Silos wederom op de post van voorzitter bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) te plaatsen. Hij ergerde zich meer aan het voordeel van de twijfel die de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft gegeven aan de nieuwe voorzitter en oud-minister van Justitie en Politie. Binnen de structuren van de VHP blijkt er veel onenigheid te zijn rond het standpunt van de partij. Dagblad Suriname verneemt van verwittigde bronnen dat een aantal partijleden het niet eens mee is dat de VHP Van Dijk-Silos voor een tweede keer denkt te ondersteunen. Dwarka vindt dat de nieuwe voorzitter in haar recent verleden, haar eigen onafhankelijkheid al te grabbel heeft gegooid om nu leiding te geven aan een onafhankelijk instituut. Hij ziet op grond hiervan geen reden om de onafhankelijkheid van deze voorzitter serieus te nemen.
Santokhi meent dat Dwarka inderdaad zijn eigen standpunt mag hebben, maar dat de VHP een partijstandpunt vertolkt. “Hij zit niet in het hoofdbestuur van de VHP. Het hoofdbestuur heeft het standpunt vertolkt. Dit is onze mening. Individuen mogen in de grote partij hun eigen mening hebben”, meent Santokhi. Als de OKB-voorzitter niet kan aantonen dat zij onafhankelijk weet te functioneren, zal de partij volgens Santohki weer andere standpunten innemen. Voor deze fase geeft de partij haar nog steeds het voordeel van de twijfel. “Laat zien aan de Surinaamse samenleving dat jij in staat bent om onafhankelijk te functioneren”, aldus Santokhi.
Dwarka denkt echter dat ook de regerende partij er baat bij heeft dat de uitslag van de aankomende verkiezingen niet in twijfel wordt getrokken. Ook bij een correcte gang van zaken ziet hij mensen aanleiding vinden om de uitslag van de verkiezingen in twijfel te trekken en dat zelfs te betwisten. Hij waarschuwt hiermee op het gevaar van leven in onzekerheid naar, tijdens en ook na de verkiezingen van 2020. “Wanneer de onafhankelijkheid van zo een instituut nu al in twijfel getrokken wordt, is zelfs de NDP niet bij gebaat. Het zou van gezond verstand getuigen indien Van Dijk-Silos zelf plaats zou willen maken voor iemand anders”, meent Dwarka.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!