Grondbeleid heeft voldoende aandacht van leiding RGB

1Grondbeleid heeft voldoende aandacht van leiding RGBHet algemeen beleid van grondbeheer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) is gericht op het centraliseren van grondregistratie en het automatiseren en ordenen van het proces rond de grondbeschikkingen. Dit zegt minister Roline Samsoedien van dit ministerie.
In het begin verliep de registratie van de toewijzingsbeschikkingen niet vlot. Dankzij een moderne aanpak van het huidig team verloopt dat gedeelte nu vlotter. Recentelijk zijn de districten Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie aangedaan. In Saramacca en Nickerie zijn er voornamelijk aan bewoners, die jarenlang op de gronden hebben gewoond, een toewijzingsbeschikking uitgereikt. Ook zij die jarenlang op een huurterrein gewoond en gebouwd hebben, zijn in aanmerking gekomen. Ter illustratie van de noodzaak noemt de bewindsvrouw gevallen van mensen die langer dan 50 jaar hebben gewacht op goedkeuring van hun aanvraag.
Het ministerie doet er alles aan om alle grondaanvragen binnen een kort tijdbestek af te handelen, zegt Leandra Woei, directeur van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. Hierdoor kan in de toekomst het gronduitgiftebeleid veel gemakkelijker, efficiënter en transparanter geschieden. De directeur geeft verder aan dat op korte termijn de resultaten nog niet te zien zullen zijn, omdat de focus gelegd is op het afhandelen van oude aanvragen die al tientallen jaren op het ministerie liggen. De nieuwe aanvragen worden digitaal opgeslagen en zullen op een nader te bepalen tijdstip afgehandeld worden.
De onderdirecteur van dit ministerie, Zaria Eenig, drukt de mensen uit de samenleving op het hart om bij aankoop van een perceel eerst na te gaan of het perceel op naam van de eigenaar staat bij wie zij het kopen. Anders zullen zij later grote problemen krijgen, omdat zo een perceel nooit op hun naam zal komen te staan.
Het ministerie streeft naar een geordende grondregistratie, waarbij er een goede dienstverlening wordt verstrekt naar de burgerij, zodat zij de garantie krijgen van hun rechtszekerheid. De transparantie en een goede ordening in de grondsector zijn van groot belang.

error: Kopiëren mag niet!