Jogi: “Gezondheidszorg begeleidt patiënt rechtstreeks naar graf”

Oppositie wil spoeddebat over crisis binnen ziekenhuizen

“De huidige toestanden binnen de gezondheidszorg begeleiden de patiënt rechtstreeks naar het graf. Daarom willen wij de regering aan de tand voelen”, zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. De VHP heeft samen met de overige oppositiepartijen, NPS, PL, Abop en DOE, middels een schrijven aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd een spoedvergadering uit te schrijven om de precaire financiële situatie van de ziekenhuizen te bespreken. Zes ziekenhuisdirecteuren hebben op 12 januari een brief aan vicepresident (vp) Ashwin Adhin gestuurd, waarin zij de alarmerende situatie in de ziekeninstellingen aak de kaak stellen. Inmiddels zijn de totale tegoeden van de ziekenhuizen bij het Staatsziekenfonds (SZF), op basis van de overeenkomst van 16 april 2015, opgelopen tot boven de SRD 100 miljoen. Aan de andere kant zijn de totale schulden van de ziekenhuizen aan crediteuren/leveranciers, medische specialisten, bankinstellingen, etc. uitgegroeid tot meer dan SRD 200 miljoen. Diverse leveranciers hebben inmiddels rechtsmaatregelen getroffen tegen ziekenhuizen om uitbetaling van hun tegoeden af te dwingen. Bij uitblijven van betaling betekent dit onherroepelijk dat afdelingen en diensten gesloten zullen worden. Volgens Jogi is vooral de schuldpositie van meer dan SRD 200 miljoen heel erg zorgwekkend, omdat deze helemaal te wijten is aan de schuld van de wanbetalende overheid. “Zeker na de aanname van de Wet Basiszorgverzekering (Bazo) begon alles te rammelen. Een andere oorzaak is het beleid welke de regering in de afgelopen 6 tot 7 jaren heeft gevoerd, waardoor wij weinig middelen overhouden als staat om dienstverleners en personeelsleden te kunnen betalen. Uiteindelijk zijn de patiënten en het medisch personeel de dupe van alles geworden. Alles wordt nu een beetje te veel!”, aldus de politicus. Hij ziet de vergadering graag binnen 1 tot 2 dagen uitgeschreven.
Operaties op laatste moment afgeblazen
Jogi voert aan dat los van de noodkreten van de ziekenhuisdirecteuren ook binnen de gemeenschap zijn partij dagelijks benaderd wordt door patiënten. “Mensen moeten geopereerd worden, maar 2 dagen voor de operatie krijgen de mensen te horen dat het niet doorgaat. Dit alles, omdat er een tekort is aan medische artikelen. Het is gewoon een onhoudbare situatie waar de regering aandacht aan moet geven.” De parlementariër vindt het jammer dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid en leden van de coalitie de afgelopen dagen hebben gewezen niet naar oplossingen te zoeken, maar harde taal te spreken. “Er is een afspraak met de vp om maandelijks te praten, maar de ziekenhuisdirecteuren hebben de vp 3 maanden niet gezien. Ondertussen gaan mensen en hun kinderen dood in het ziekenhuis. In 10 dagen zijn 8 baby’s overleden in 1 ziekenhuis, maar infecties ontstaan niet zomaar. Er moeten koppen rollen”, aldus Jogi.
Gezondheidszorg regeringslieden in Cuba
Jogi benadrukt dat hij steeds het gevoel krijgt dat de regering zich niet druk maakt om de zieke burger, omdat politieke toppers, waaronder ook president Desi Bouterse, al hun medische zaken op staatskosten in Cuba laten verrichten. “Wij hebben dat ook gezien bij de president. Hij zegt: yu volk, basta! Ik vlieg aan de overkant en laat mij behandelen. Ik vraag mezelf af of dit het sociaal contract is dat hij met het volk heeft getekend”, aldus Jogi.
‘De minister moet mij hoop geven’
Jogi benadrukt dat Pengel de volksvertegenwoordiging niet moet komen vertellen dat er geen geld is voor de gezondheidssector. “De minister moet mij hoop geven. Vandaag zijn wij allemaal gezond, maar wij kunnen ook morgen ziek zijn. Ook de minister”, stelt Jogi. Volgens hem moeten prioriteiten worden gesteld en de middelen gezocht worden. De brief is ondertekend door Mahinder Jogi, Krishna Mathoera, Carl Breeveld, Diana Pokie, Dinotha Vorswijk, Djoties Jagernath en Patricia Etnel.
FR

error: Kopiëren mag niet!