Elias: “Politiek heeft geen invloed binnen besluitvorming Staatsolie”

STAATSOLIE / SARAH MARIA / LAB / OPSLAG / SWAMP / BORING / SARAMACCA
STAATSOLIE / SARAH MARIA / LAB / OPSLAG / SWAMP / BORING / SARAMACCA
Staatsolie Maatschappij NV is momenteel in niets anders geïnteresseerd dan in olie haar geld te besteden. Zij verwacht dat de olieprijs op langtermijn tussen de US$ 50 en US$ 60 zal blijven. Het geld dat zij verdient, wenst zij te gebruiken in herinvesteringen, zoeken naar nieuwe methoden om olie uit de grond te halen en een stuk exploratie.
Critici signaleren echter al geruime tijd dat de regering vanwege haar lastige liquide positie, steeds meer grijpt aan de financiële middelen van parastatale bedrijven. Dit zou volgens hen niet gezond zijn voor zowel de bedrijven zelf en ook niet voor de groei van de economie. De regering wordt door vooral de oppositie nog steeds afgerekend op de schulden die zij laat registreren via parastatale bedrijven als Telesur en Staatsolie. Staatsolie-directeur Rudolf Elias is echter voor wat de invloed van de politiek in zijn organisatie betreft, een heel ander mening toegedaan.
“De politiek heeft geen invloed binnen de besluitvorming van Staatsolie. Dat is ook goed. Staatsolie heeft Godzijdank ook geen invloed in de besluitvorming van de politiek. Staatsolie heeft geen verstand van de politiek, maar aan de andere kan heeft de politiek ook geen verstand van olie. Het is goed dat zij geen beslissingsbevoegdheden heeft binnen Staatsolie, net zoals wij in de politiek geen beslissingsbevoegdheden hebben”, meent Elias.
Hij wijst er wel op dat er een raad van commissarissen is die voor de politiek toezicht houdt op het beleid. “Maar dat is het”, zegt de directeur.
Elias geeft vanwege deze sterke positie de samenleving mee dat zij zich geen zorgen hoeft te maken over de toekomst van Staatsolie. Staatsolie denkt een gouden toekomst tegemoet te gaan als bedrijf. Dat is te zien aan de verdiencapaciteit die voor de komende 5 jaren tussen de US$ 300 en US$ 400 miljoen op jaarbasis wordt geprojecteerd. Dit natuurlijk uitgaande van stabiele olieprijzen op de wereldmarkt.
Het bedrijf is momenteel bezig haar schulden te her-rangschikken. Niet om meer geld te lenen, maar om de schulden te spreiden, zodat er extra geld overblijft voor exploratie in ondiep water voor de kust.
Staatsolie haar bijdrage aan de overheidsbegroting 2018 is geschat op ca. US$ 106 miljoen (op transactiebasis), bestaande uit US$ 72 miljoen aan belastingen en US$ 34 miljoen als dividend bij een gemiddelde referentieprijs van US$ 55.96 per barrel. De verwachte ontvangsten zijn geraamd op SRD 255 miljoen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!