Schulden ziekenhuizen uitgegroeid tot meer dan SRD 200 miljoen

Schulden ziekenhuizen uitgegroeid tot meer dan SRD 200 miljoenHet Nationaal Ziekenhuisraad (NZR) heeft middels een brief op 12 januari 2018 met spoed aandacht van vicepresident (vp) Ashwin Adhin gevraagd voor de alarmerende situatie in ziekenhuizen. Er wordt volgens het NZR ondanks beloften niets gedaan om de financiële positie van de ziekenhuizen concreet te verlichten. Getekende overeenkomsten worden niet nageleefd, gemaakte afspraken worden niet nagekomen en toegezegde fondsen blijven uit. Inmiddels zijn de totale tegoeden van de ziekenhuizen bij het Staatsziekenfonds (SZF), op basis van de overeenkomst van 16 april 2015, opgelopen tot boven de SRD 100 miljoen. Aan de andere kant zijn de totale schulden van de ziekenhuizen aan crediteuren/leveranciers, medische specialisten, bankinstellingen, etc. uitgegroeid tot meer dan SRD 200 miljoen. Diverse leveranciers hebben inmiddels rechtsmaatregelen getroffen tegen ziekenhuizen om uitbetaling van hun tegoeden af te dwingen. Bij uitblijven van betaling betekent dit onherroepelijk dat afdelingen en diensten gesloten zullen worden. De ziekenhuisdirecteuren willen met spoed door de vp ontvangen worden om deze alarmerende situatie te bespreken. Sedert de laatste afspraak op de vergadering van 26 oktober 2017 is de situatie in de ziekenhuizen drie maanden later enorm alarmerend geworden.
Geen geld voor kleding- en prestatietoelage
De komende tijd staan de ziekenhuizen nog extra loonkosten te wachten, zoals uitbetaling van kledingtoelage. Deze zou uiterlijk medio januari moeten geschieden, maar is ondertussen verlengd naar eind januari 2018. Daarnaast komt ook de prestatietoelage in de eerste week maart 2018. “Wij geven u nu al te kennen dat de ziekenhuizen deze verplichtingen aan hun personeel niet gaan kunnen voldoen”, stelt de NZR.
Blij gemaakt met dode mus?
De ziekenhuizen voeren aan dat zij in oktober 2017 werden verblijd met het bericht van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid dat de raad van ministers (rvm) het bedrag van SRD 13 miljoen had goedgekeurd ter betaling van “kritische” crediteuren van een viertal ziekenhuizen, namelijk het ’s Lands Hospitaal, Mungra Medisch Centrum, St. Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis. “Wij vragen ons dan ook af als wij zijn blij gemaakt met een dode mus.”
Aangekondigde maatregelen niet gerealiseerd
Na vele exercities in 2016 en 2017 over de schuldpositie van de ziekenhuizen en de net zo vele beschouwingen van de minister van Volksgezondheid dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor de ziekenhuizen, moet het NZR helaas constateren dat het aangekondigde transitiefonds, kapitaalsinjecties, schuldsaneringen en zachte leningsvoorwaarden tot nog toe niet zijn gerealiseerd. Er wordt op geen enkele manier structureel additionele middelen vrijgemaakt om de financiële nood van de ziekenhuizen te helpen verlichten.
SZF legt getekende overeenkomst 2015 naast zich neer
De ziekenhuisdirecteuren leggen uit dat op 16 april 2015 een overeenkomst is getekend tussen de ziekenhuizen en het SZF om per 1 februari 2015 de ziekenhuizen uit te betalen tegen het zogeheten `semi all-out tarief. “Naleving van deze overeenkomst zou in ieder geval leiden tot inkomsten voor verleende diensten en dus tot enige verlichting van de financiële situatie van de ziekenhuizen.” Echter legt het SZF tot op heden deze getekende overeenkomst naast zich neer, met als argument dat zij de middelen daartoe niet ter beschikking heeft.
Ziekenhuizen nog steeds betaald tegen niet minimaal kostendekkende tarieven
Sinds de abrupte stopzetting van de suppleties aan de ziekenhuizen in januari 2014 en de aanpassing van de ziekenhuistarieven per 1 mei, zijn de tarieven niet dekkend. “Heden ten dage zijn ze al lang niet meer gebaseerd op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Medicijnen, medische verbruiksartikelen, medische apparatuur etc. komen allemaal uit het buitenland, waarbij de koersen heden ten dage meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van 2014. Alle mooie plannen ten spijt om alternatieve financiering te identificeren voor de ziekenhuizen, is het een vaststaand feit dat de ziekenhuizen nog steeds uitbetaald worden tegen deze niet minimaal kostendekkende tarieven. Deze voortdurende situatie van verouderde tarieven zonder aanvullende financiering heeft gezorgd voor het in elkaar klappen van de financiële positie van de ziekenhuizen”, aldus het NZR.
FR

error: Kopiëren mag niet!