Herziening mijnbouwwet nog geen feit

De illegale gouddelvers, die onder de naam Scalian opereren, zijn wederom actief in het binnenland van Suriname. De technieken die daarbij gehanteerd worden, zijn uiterst schadelijk voor mens en milieu. Het is opmerkelijk dat de illegaliteiten binnen de goudsector anno 2018 nog steeds tot een issue behoren, ondanks dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in het afgelopen jaar de wens heeft geuit om naar een kwikvrije goudwinning te streven. In dit kader had het ministerie in samenwerking met de World Wildlife Fund Guianas (WWF) in juni 2017 een tweedaagse regionale workshop gehouden. Dave Abeleven, directeur van NH, deelde tijdens die workshop mee dat er hard gewerkt wordt aan de herziening van de Mijnbouwwet, welke van 2004 dateert. In dit verband is er sedert 2016 een commissie ingesteld. Volgens Abeleven zou de gewijzigde versie van de Mijnbouwwet in het laatste kwartaal van 2017 een feit moeten zijn, echter is hiervan weinig tot stand gekomen. Uit navraag is namelijk gebleken dat het ministerie nog geen concept Mijnbouwwet heeft ingediend in De Nationale Assemblee (DNA). Dit betekent dat het proces van kwikvrije goudwinning nog een hele poos in beslag zal nemen, alvorens het in de praktijk tot uiting kan komen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!