Sheilendra Girjasing: “Scalians inzetten is hetzelfde als roven”

“Er zijn muizen aan boord in een zinkend schip, die heen en weer rennen om dat laatste stukje kaas mee te nemen.” Dit is hoe het VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing tegen het scalian-fenomeen aankijkt, dat zich overigens periodiek voordoet in het binnenland van Suriname. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat het inmiddels duidelijk is dat de autoriteiten niet in staat zijn om de illegale gouddelvers, die onder de naam ‘scalian’ opereren, duurzaam aan te pakken. “Men stoort zich niet meer aan wet- en regelgeving; alles wat te roven valt, wordt geroofd. Er schijnen krachten te werken bij de scalians die de samenleving niet zien en kennen, maar die bij enkelen binnen de regering waarschijnlijk wel bekend zijn”, luidt de beredenering van de volksvertegenwoordiger.
Het valt Girjasing op dat de scalians in de loop der tijd een bepaald patroon hebben aangenomen in hun zoektocht naar goud. “De regering geeft af en toe wel de opdracht om te stoppen, maar daarna gebeurt weer hetzelfde; er is een soort cultuur en regelmaat bij hen ontstaan.” Deze ontwikkeling beschouwt de parlementariër als de verdere neergang van het land, met alle angstaanjagende gevolgen van dien. “Het inzetten van de scalians is hetzelfde als roven en het vernietigen van het milieu. Suriname is een jungle aan het worden waar iedereen komt en doet wat hij/zij wil.” Alhoewel op dit vlak een stringente controle ontbreekt, blijkt dat andere sectoren zoals het particulier vervoer van tijd tot tijd wel aan een controle wordt onderworpen. “Alleen de kleine man die geen macht heeft, wordt aan banden gelegd en wordt door de politie aangepakt. Hoe moeten we dit land verder opbouwen als we steeds onbetrouwbare mensen hebben op bepaalde posten?”, vraagt Girjasing zich af. De stilzwijgende houding van de autoriteiten komt niet alleen voor bij de illegale goudexploitatie, maar ook bij de illegale ontbossing. “De houtkap vindt massaal plaats tegen lage verkoopprijzen; in een jaar tijd zijn er duizenden tonnen extra houtstammen gekapt”, aldus Girjasing.
KSR

error: Kopiëren mag niet!