Ook in de wurggreep van het griepvirus?

Foto Locomotorius artikel voor editie DBS van 13 januari 2018, ook in de wurggreep van het griepvirusLigt u thans ook met 3 dekens of lakens badend in het zweet in bed? U bent niet de enige. Zoals we met zijn allen hebben vernomen, heerst er thans een griepgolf in Suriname. We hadden gehoopt 2018 met positiever nieuws te beginnen. Helaas pindakaas. We beginnen dit keer met koorts, koude rillingen, hoesten en proesten, een schurende keel, vermoeidheid en lichaamspijnen waarbij het lijkt alsof je een fong fong (pakslaag) met een mattenklopper uit de jaren zeventig hebt gehad. Konden we deze zelfde mattenklopper maar weer gebruiken om deze griep er figuurlijk uit te rammen. Maar goed,dat kan nou eenmaal niet en als u heeft, moet u roeien met de riemen die u heeft.
Het is wel een feit dat zo een griepepidemie ons leven op verschillende vlakken ontwricht. Schoolgaande kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk niet naar school, tenzij u wil dat ze zich op school nog zieker gaan voelen en anderen aansteken. Senioren burgers zijn extra kwetsbaar. Op het werk is het ook al geen pretje. Want wie vindt het nou leuk om plotseling in de omgeving van andere collega’s, een hoestbui te krijgen? Het is immers besmettelijk. Dat virus voelt zich zo vrij als een kolibrie in de lucht. Zich vaak afzettend op zijn favoriete plek, de deurhendel. In deze tijd is het dus nog meer aan te raden uw handen na een deurhendel te hebben aangeraakt, te desinfecteren.
Vaak wordt aan Locomotorius gevraagd of het wel zin heeft om te komen sporten, wanneer men zo grieperig is. Men wil dan het liefst die griep eruit komen zweten. ‘Swet a sking’. Maar is dat wel zo verstandig? Dat is de vraag die we vandaag zullen beantwoorden. Of sporten een verstandige optie is, hangt af van wat u precies onder uw leden heeft. Verkoudheid en griep worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar het zijn wezenlijk andere kwalen. Een verkoudheid krijgt u door een besmetting met één van de vele verkoudheidsvirussen. Dit zorgt voor een ontsteking van de slijmvliezen in uw neus, teveel snot en last van niezen en hoesten. U kunt ook hoofdpijn, spierpijn en verhoging van maximaal 38 graden Celcius hebben en u niet zo fit voelen. Na ongeveer een week is de storm gaan liggen en komt u weer in rustig vaarwater. Maar bij griep daarentegen, krijgt u te maken met een veel gevaarlijker virus. We hebben het hier over een influenzavirus, die ernstigere ziekteverschijnselen geeft. Meestal ontstaat er plotseling koorts, boven de 38 graden Celcius. Binnen 12 uur kan de koorts oplopen naar 39 graden. U voelt u flink ziek, met koude rillingen, keelpijn alsof men uw keel met schuurpapier heeft bewerkt, hoofdpijn en spierpijn in uw heel lichaam. De koorts en de pijn verdwijnen na een dag of drie of vier, maar het kan nog enkele weken duren, voordat u zich weer 100 procent fit voelt. Terugkomend op de vraag of je met griep mag sporten. Met een verkoudheid mag er gewoon gesport worden. Wel de eerste dagen wat rustig aan doen. Niet als een wilde gaan lopen smijten met gewichten of de cardio-afdeling op stelten zetten. Wie weet gaat uw neus door het sporten juist open. Bij hoofdpijn, raden we u af te gaan sporten. Als uw verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis, dan zeggen wij: stop met sporten. Ten aanzien van griep, hebben we een heel ander advies: NIET SPORTEN. En waarom niet? Uw lijf heeft al genoeg te verduren. Het heeft veel energie nodig om weer beter te worden. Dus geef het ook die rust en verspil geen krachten aan sporten.
Fanatiek sporten met griep onder de leden, vertraagt het herstel en uw sportprestaties zullen ook geen schoonheidsprijs winnen. Het is een fabel dat u met bewegen, de koorts eruit zweet. Trainen met koorts kan uw lichaam zelf kapot maken. M.a.w. het kan zelf gevaarlijk zijn. Het kan een infectie van de hartspier veroorzaken, dat weer kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen. Houd u als u weer beter bent, aan het dubbel aantal dagen waarop u koorts had, rust. Dus na drie dagen koorts, nog zes dagen lang niet sporten. Twijfelt u of u verkouden of grieperig bent en of u kunt sporten; houd rekening met het volgende…heeft u alleen symptomen boven de nek (loopneus, verstopte neus, keelpijn, oorpijn, hoofdpijn), dan is sporten geoorloofd. Heeft u symptomen onder de nek (hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts, spierpijn), dan NIET SPORTEN. Locomotorius wenst allen die thans in de wurggreep van het griepvirus zijn, van harte beterschap.

error: Kopiëren mag niet!