AZP wil intensive care-unit pasgeborenen zo spoedig mogelijk weer operationeel krijgen

De Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is een afdeling, die in 2015 is uitgebreid en gemoderniseerd vanwege de behoefte om pasgeborenen die te vroeg zijn geboren (vanaf 27 weken zwangerschapsduur) en/of beademd moeten worden, een betere overlevingskans te bieden. Deze afdeling is een zeer specialistische afdeling, waarbij pasgeborenen met een hoog risico op overlijden worden behandeld. Het gebouw, de medische apparatuur en de opleiding van specialistische verpleegkundigen zijn toen gefinancierd door de Staatsolie Foundation en de overheid. Een team van kinderartsen, waaronder een kinderarts met aandachtsgebied neonatologie en een kinderintensivist, arts-assistenten kindergeneeskunde en speciaal getrainde verpleegkundigen, biedt dagelijks zorg aan deze fragiele groep van pasgeborenen, die onder andere uit de overige ziekenhuizen in Suriname verwezen worden voor intensieve specialistische zorg. De afdeling beschikt over behandelprotocollen en procedures die de zorg in goede banen moeten leiden.
Begin dit jaar werd in een korttijdsbestek een toename geconstateerd van het aantal sterfgevallen. Er werd onmiddellijk een diepgaand onderzoek ingesteld door het team van het Academic Pediatric Center Suriname (APCS), de afdeling infectiepreventie, het microbiologisch laboratorium, de apotheek en de infectiologen, waaruit bleek dat een groot deel van de overleden pasgeborenen te maken heeft gehad met een infectie door een weinig voorkomende ziekenhuisbacterie. Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie.
Bij alle pasgeborenen die nog op de afdeling waren zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen. De behandelprotocollen en procedures zijn geëvalueerd en waar nodig aangescherpt. De opnames vanuit andere ziekenhuizen zijn beperkt geworden. ‘Wij benadrukken dat pasgeborenen in nood die NICU-behoevend zijn en niet elders opgevangen kunnen worden, wel opgevangen zullen worden. Er is hiervoor als noodmaatregel een aparte unit ingericht.’
Het AZP doet er alles aan om binnen enkele dagen de dienstverlening op de NICU te normaliseren. De overige afdelingen van het Academic Pediatric Centrum Suriname (de Pediatric Intensive Care Unit (PICU), de Medium Care voor baby’s, de algemene kinderafdeling en de infectie-afdeling) functioneren normaal.

error: Kopiëren mag niet!