Staatsolie gelooft dat olieprijs voor langere tijd laag zal blijven

Rudolf Elias
Rudolf Elias
De prijs van een Brent-olie is vorige week donderdag voor het eerst in drie jaar gestegen tot boven de $70. Het is het voorlopige hoogtepunt in een voorzichtige opmars van de olieprijs, die in 2014 nog boven de $100 stond maar vervolgens door overaanbod was ingestort. Ook voor Staatsolie Maatschappij heeft dit wat te betekenen, echter niet voor lang volgens Staatsolie zelf. Opgemerkt moet worden dat deze wereldmarktprijs bijkans $10 meer is dan wat Staatsolie verdient per barrel olie. Staatsolie krijgt dus niet het geld waar de grote beren in de wereld over praten.
Op het moment van het interview met Staatsolie-directeur Rudolf Elias was de prijs van de olie van Staatsolie $56. De wereldmarktprijs had toen haar recente piek nog niet bereikt. De olie van Staatsolie doet het al geruime tijd tussen de $55 en $60 per barrel. “Wij denken niet dat wij weer teruggaan naar olieprijzen van $100 en $120 per barrel. Wij verwachten dat de olieprijs zal blijven dansen tussen de $45 en $55 (voor Staatsolie). Wij zitten nu aan de hoge kant met de $56”, zei Elias. De directeur denkt dat deze prijs komt door een klein stuk emotie op de wereldmarkt. Hij verwacht dat in het voorjaar (mei-juni) de wereldmarktprijs weer zal dalen. Elias schat in dat de wereldmarktprijs zal kunnen dalen naar rond de $55 per barrel. Op de lange termijn ziet Elias de prijs niet lang blijven hangen rond de $60, zoals nu het geval is. Staatsolie gelooft dat de olieprijs voor een langere tijd laag zal blijven. Daar zijn alle scenario’s van Staatolie ook op gebaseerd.
Sinds het begin van het jaar hebben analisten gewaarschuwd voor een dreigende olieprijscorrectie. Een groeiend aantal geopolitieke verrassingen dit jaar – inclusief oorlog, spanningen in het Midden-Oosten, Noord-Korea, meer sancties tegen Iran en mogelijke verstoringen van de olievoorziening uit Libië, Nigeria, Irak en Venezuela – zou de olieprijs naar $80 per vat kunnen duwen, aldus Citigroup (de op een na grootste Amerikaanse bank). Hoewel de olieprijs van $70- $80 de Opec-olie-afhankelijke budgets sterk zou helpen, heeft Goldman Sachs (een internationaal opererende investeringsbank) gewaarschuwd dat het kartel zou proberen de olieprijzen te verlagen als Brent $70 overschrijdt, vanwege de verwachtingen van hogere inflatoire druk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!