Berenstein vindt inflatiecijfer misleidend

Robby Berenstein
Robby Berenstein
“Inflatie is minder geworden maar is misleidend.” Dit zei vakbondsvoorman Robby Berenstein gisteren op de Assemblee van Arbeid van de Vakcentrale C-47. Berenstein ziet geen structurele, maar toevallige stabiliteit in de inflatiecijfers. “Er is veel minder vraag naar US-dollars. Daar is de stabiliteit aan te danken op de valutamarkt. De koopkracht is veel minder geworden. Als de prijzen nu al hoog zijn en de winkeliers nu nog verder verhogen, zitten zij nog langer met hun goederen/producten”, zegt Berenstein. De overheid zou naar zijn oordeel veel meer moeten sleutelen aan haar eigen begrotingen om financiële/monetaire stabiliteit te realiseren. Er zijn in de begrotingen echter geen indicaties dat deviezeninkomsten en productie omhoog zullen gaan.
Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in oktober 2017 ten opzichte van september 2017 gemiddeld met 0.7% gestegen. Gedurende het jaar is de inflatie op maandbasis telkens minder dan 2% geweest. Vergelijken we oktober 2017 met oktober 2016 dan was de inflatie gemiddeld met 10.8% gestegen. Het jaar 2017 begon met een inflatie van 45.3%. Gedurende 2017 is de inflatie steeds gaan afnemen in vergelijking met 2016. Als januari t/m oktober 2017 met januari t/m oktober 2016 wordt vergeleken, dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 25.1% gestegen. Dat is bijkans de helft van het inflatiecijfer aan het eind van 2016 en hetzelfde als dat in 2015. De statistieken wijzen uit dat consumentenprijzen in 2017 steeds maar hoger blijven staan dan die in 2016. Sinds januari 2017 is dit ieder maand het geval.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!