Asra en SLM nog niet om de tafel

De Asra heeft onlangs officieel gereageerd op een voor reisagenten zeer oneerlijke en voor hun ‘on the long run’ vernietigende aanbieding, die de national carrier heeft bedacht. Het gaat om een regeling ten behoeve van bedrijven, waarbij personeelsleden en hun gezinsleden in aanmerking komen voor een korting bij het afnemen van SLM-reisbiljetten uitsluitend op het passagekantoor van de SLM. Dat betekent uitsluiting van de reisagent, waar veel van de bedrijven al jarenlang naar volle tevredenheid hun reiszaken mee doen. SLM-directeur Robbi Lachmising werd gevraagd naar commentaar op de brief van de Asra. Hij gaf aan de brief inderdaad onder ogen te hebben gehad, maar er vooralsnog niet op te zullen ingaan. Hij had enkele Asra-leden informeel gesproken over een formele bijeenkomst. “Ik wil dit eerst met de Asra uitpraten. Ik zal ze heel gauw ontvangen en een gesprek met ze hebben. Ik wil dat even afwachten alvorens ik commentaar geef”, aldus de SLM-directeur. Dat was 10 dagen terug.
Rias Mohamedjoesoef, voorzitter van de Asra, geeft aan dat er nog geen ontmoeting is geweest met de SLM. Hij heeft wel een telefonisch onderhoud gehad met de SLM. Er is mogelijk voor vrijdag een ontmoeting in de planning. Het is volgens Mohamedjoesoef een kwestie van onderhandelen, dat mogelijk een poos zal duren. Inmiddels wordt de in dispuut zijnde regeling al toegepast door de SLM.
Om misverstand te voorkomen, tekent de Asra aan geen probleem te hebben met een kortingenactie in het voordeel van het reizend publiek, ‘maar wij verzetten ons ertegen dat zulks geschiedt met ondergraving van het belang van de reisagent, door deze uit te sluiten in het aanbieden van dezelfde tarieven’.
In maart 2017 werden de reisagenten ook al onaangenaam verrast met een kasmoni-regeling, die was gegoten in een jasje van 55 jaar jubileum, een argument waarmee de Asra kon meegaan, ook omdat werd afgesproken dat reisagenten na de oriëntatieperiode zouden worden opgenomen in dit plan. Echter blijkt nu dat de SLM met al deze acties steeds weer ‘het brood uit de mond stoot’ van de reisagent. Zo zal ook deze op handen zijnde corporate overeenkomst de bestaanszekerheid van reisagenten ernstig in gevaar brengen. Zulks naast het feit dat deze overeenkomst volkomen indruist tegen het Staatsbesluit van 24 december 2007 dat juist ten doel heeft behoud van bestaande arbeidsplaatsen in ons land, een kwestie die ook de SLM steeds huldigt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!