Rusland: “Neutrale persoon nodig bij OKB”

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), vindt dat president Desi Bouterse een neutrale persoon moet uitkiezen op de voorzittersstoel bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Het staatshoofd heeft ex-justitieminister Jennifer van Dijk-Silos opnieuw benoemd tot voorzitter van het OKB. Met de vierde aanstelling blijft Van Dijk-Silos leidinggeven aan het grondwettelijke orgaan, dat toezicht houdt op de algemene verkiezingen alsmede belast is met het bindend vaststellen van de verkiezingsuitslagen. Rusland zegt aan Dagblad Suriname dat Van Dijk-Silos de afgelopen periode in functies heel dichtbij NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse heeft gediend. Zo had zij voor de verkiezingen al een nauwe band met het staatshoofd als juridisch adviseur, terwijl kort na de verkiezingen van 2015 zij benoemd werd in de functie van minister van Justitie en Politie. Hierdoor ontstaat wel de indruk dat er partijdigheid bij de uitoefening bij de functie van OKB-voorzitter kan plaatsvinden. “Als minister was zij enkele maanden heel intensief betrokken bij de leiding van de partij, waarna zij werd bedankt. Later maakte zij bekend door te gaan als juridisch adviseur van de president. Overigens is haar advocatenkantoor ook nog juridisch adviseur van diverse ministeries. De persoon is te nauw verweven met de huidige leiders van de regerende partij. Het is daarom gewenst dat er goed gekeken wordt naar de benoeming”, stelt de NPS-topman. Wat hem betreft heeft het OKB toch nog wat steken laten vallen bij de verkiezingen in 2015.
Na 13 jaren nu roulatie nodig in functie
Een ander belangrijk punt volgens Rusland is dat Jennifer van Dijk-Silos intussen al 13 jaar achtereenvolgend gediend heeft als OKB-voorzitter. Zij was voorzitter tijdens de verkiezingen in 2005, 2010 en 2015. “Voor dit soort functies zou het goed zijn om regelmatig roulatie te plegen. Anders zal de persoon die daar zit, de functie als van zichzelf beschouwen”, aldus Rusland. Hij benadrukt dat binnen de NPS er nog niet met de structuren is afgesproken of de partij bezwaar zal aantekenen bij de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!