Vp Adhin: ‘Consensusvorming een groot probleem in dit land’

Dagblad Suriname vroeg de vp in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Raad van Ministers waarom er vaak eerst uit het veld geklaag moet worden gehoord, alvorens de regering ervoor kiest om goede communicatielijnen op te zetten. Dit werd gevraagd in verband met de gesprekken die de regering heeft gevoerd met de onderwijsbonden en het VOS-Directeurenberaad. Het is nu gelukt middels goede communicatie betere resultaten te boeken, wat betekent dat zaken voorheen onduidelijk waren of niet goed zijn opgevat. Adhin meent dat er in Suriname juist een ander soort probleem zich voordoet. Consensusvorming in Suriname is volgens vicepresident Ashwin Adhin het probleem. “Wanneer 10 mensen aan een tafel zitten, met 10 verschillende meningen, kunnen wij 20 maanden praten, maar wij komen er niet uit. Is dat iets dat wij moeten vasthouden? In welke mate zijn wij onze standpunten bereid te verleggen naar een gemeenschappelijke middenweg?”, vraagt de vp retorisch.
Het proces van voorstellen wordt op gang gebracht, maar er komen naar zijn kennis geen voorstellen. Hij typeert dit als ‘de kat uit de boom kijken’. “Met alle deskundigheid die je hebt, kom je (de overheid, red.) met een voorstel. Dan nog kijkt men de kat uit de boom. Tegen de tijd dat men zich realiseert dat het gaat gebeuren, wordt men wakker. Is dat iets wat wij moeten vasthouden?”, vraagt de vp zich af. Hij meent dat de transitiefase binnen het onderwijs 2 jaren is voorbereid. Het veld zou genoeg tijd en ruimte hebben gehad om voorstellen te doen. Het heeft naar zij oordeel te maken met de attitude richting verandering. “Ik vind consensusvorming altijd een groot probleem in het land. Laten wij leren om iets gezamenlijk te doen. Waarom duurt het zo lang om beleid te maken? Je moet iedereen op één lijn krijgen. Dat is het moeilijkste dat wij moeten doen. Daarom lopen zaken zo traag. De dag dat we dat veranderen, zal alles goed lopen”, meent Adhin. Hij ziet dus graag een proactieve houding vanuit het veld. Bij deze wijst hij op de deskundigen die na voorstellen van de regering in de media hun zegje doen. Hij roept op om in het proces van besluitvorming al te komen met voorstellen in plaats van dat achteraf te doen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!