Soenderpersad Hanoeman: “2017 is een zwart blad voor Surinaamse geschiedenis”

Voor de onderwijswetenschapper tevens maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman is de nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse op geen enkele wijze aan te merken als een verlichting en betere tijden in 2018. In gesprek met Dagblad Suriname licht hij toe dat de regeringstoppers in principe uit de crème de la crème moet bestaan om Suriname uit het economisch dal te verhelpen. Echter, na de nieuwjaarstoespraak gevolgd te hebben, is hij ervan overtuigd dat ook in het huidig jaar niemand verlost zal zijn van de economische neergang. “Het land is helemaal bankroet geworden en de president gaat rustig door met het beloven van mooie verhalen. Als je niets hebt om iets te doen, moet je ook niets beloven, want je speelt met de sentimenten van het volk”, beklemtoont Hanoeman. Hij is van oordeel dat de president niet in staat is om de grote uitdagingen, die hijzelf gecreëerd heeft, aan te gaan en daardoor de eer aan zichzelf moet houden.
Voor Hanoeman is het jaar 2017 een zwart blad voor de geschiedenis van Suriname geweest, waarvan de rehabilitatie vrijwel onmogelijk lijkt. “Ik denk niet dat de regering dit ooit zal kunnen herstellen; we zitten heel dichtbij op de rand van vernietiging.” Ministeries zonder een eindverantwoordelijke, Eurokoers boven de SRD 9, een land zonder kapitaal en de constante tendens om kredieten aan te gaan, het verkopen van staatsgebouwen en forse verhoging van grondhuur zijn slechts enkele zaken die de maatschappijkenner opsomt welke een sta-in-de-weg vormen voor duurzame ontwikkeling in het land. “De economie is ronduit belabberd en er is geen productie. Wil de regering dit alles met een bouwlening van SRD 50.000 tegen een rente van 1%, inkrimpen van het basiszorgpakket, exportheffing op rondhout en een ontwikkeling van de bauxietindustrie in de komende decennia oplossen?!” Hanoeman ziet totaal geen beleid in het land. Daarom verwacht hij in ieder geval geen economische ontwikkeling in 2018.
KSR

error: Kopiëren mag niet!