Schoolvervoer lamgelegd

NVB distantieert zich vooralsnog van acties

Zoals reeds was aangekondigd, zou de Organisatie van Bus en Boothouders in Suriname (OBS) het schoolvervoer in januari 2018 lamleggen. Het moment hiervoor is al aangebroken. Tijdens de algemene ledenvergadering (alv) van OBS op woensdagavond is besloten om niet langer een afwachtende houding aan te nemen voor de uitvoering van de overeenkomst die in juni 2017 gesloten werd in het kader van de tariefaanpassing van 40%. Middels een motie hebben de leden dit duidelijk gemaakt aan het OBS-bestuur. De autoriteiten hebben tot driemaal toe de uitvoering van deze overeenkomst uitgesteld, waardoor dit kwaad bloed heeft gezet bij de leden van de OBS. Onderwijsminister Robert Peneux heeft vaker meegedeeld dat de ontevredenheid van medewerkers nimmer rechtstreeks moet uitmonden in een wilde actie; de regering behoort de ruimte te krijgen om de situatie te herstellen. In het geval van OBS is de liefdadigheid hen juist niet in dank afgenomen. Dit betekent dat tal van leerlingen en leraren wederom niet in staat zullen zijn om de scholen te bezoeken. Dit, terwijl vandaag de leerlingen van de basis- en muloscholen een aanvang zouden maken met de nieuwe periode van hun leerprogramma.
Onderzoek is gebonden aan tijd
Het onderzoek dat het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zou verrichten naar de eventuele spooktrajecten, lijkt eveneens gestrand te zijn. “Ik heb vernomen dat minister Peneux met verplicht verlof is gestuurd, maar ik heb niet gehoord dat er een ad-interim minister is benoemd, dus wij gaan ervan uit dat de correspondentie nog steeds via hem gaat. Zowel Peneux als Jerry Miranda heeft in het parlement aangegeven dat het schoolvervoer bij het Onderwijsministerie blijft. De motie is donderdag ook afgegeven op naam van minister Peneux”, gaf Radjesh Ori, secretaris van OBS, tegenover Dagblad Suriname te kennen. Hij is niet te spreken over het zogenaamd onderzoek van OWT&C. “Elk onderzoek heeft een doelstelling die beschreven wordt naar tijd, persoon en plaats. Geen enkel onderzoek duurt ongelimiteerd. En wanneer je je doelstelling mist, is er geen sprake meer van een onderzoek.”
NVB niet in opstand
Wat in deze kwestie geheel uit het oog wordt verloren, zijn de bus- en boothouders van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) die ook verenigd zijn in OBS en aanspraak maken op de tariefsverhoging van 40%. Alhoewel het logischerwijs aannemelijk is dat de dienstverleners van het NVB ook zullen opkomen voor hun rechtmatige loonsverhoging, weerspreekt de ondervoorzitter van OBS, Iwan Woon, dit tegenover Dagblad Suriname. “NVB doet niet mee aan de lamlegging”, aldus Woon.
KSR

error: Kopiëren mag niet!