Bewoners binnenland bundelen zich om grondenrechten op te eisen

Vanwege het grimmiger worden van de situatie in en rond het Inheems dorp Maho in het district Saramacca heeft het maatschappelijk platform Seti Sranan een spoedvergadering gehouden om de grondenrechten van de Inheemsen te bespreken. De directe aanleiding van de bijeenkomst waren de dreigementen die een concessiehouder heeft geuit. Tijdens de gedachtewisseling werden er vraagtekens geplaats bij de Wet Grondenrechten.
Inheemsen en Marrons hebben dezelfde problemen
Vertegenwoordigers van Marronleefgemeenschappen woonden de bijeenkomst bij. Aangegeven werd dat de Marrons met dezelfde problemen als de Inheemsen kampen. Gezamenlijk optrekken om het grondenrechtenvraagstuk op te lossen, wordt noodzakelijk geacht. De aanwezigen stelden zich op het standpunt dat de grondenrechten niet afzonderlijk dienen te worden behandeld. Het probleem vraagt om een integrale aanpak.
Politieke inmenging
De Inheemse organisatie Esav om een reactie gevraagd, haalde aan dat de problemen van het binnenland niet alleen te wijten zijn aan het niet in orde zijn van de grondenrechten. Er zijn legio andere problemen en vraagstukken die opgelost dienen te worden. Politieke inmenging wordt gehekeld. Volksgezondheid en milieu laten ook veel te wensen over.
HD

error: Kopiëren mag niet!