12 vuurwerkslachtoffers 2017/2018

Het aantal vuurwerkslachtoffer gedurende de afsteekperiode van 27 december 2017 tot dinsdag 2 januari is opgelopen naar 12. Het laatste geval deed zich voor op dinsdag 2 januari. Daarbij is een 2-jarig kind gewond geraakt. Op woensdag 27 december 2017 waren er 3 registraties op de afdeling SEH; op 28 en 29 december waren er geen registraties, dus geen slachtoffers. Op zaterdag 30 december werden 4 slachtoffers behandeld en op oudejaarsdag had 1 persoon zich aangemeld voor behandeling, zegt brandweervoorlichter Ulrich Coats. De eerste dag in dit jaar is met 3 registraties afgesloten en op 2 januari werd er 1 slachtoffer behandeld. Volgens de statistieken van de SEH zijn er 5 gevallen voor opname geweest, met een uitschieter waarbij amputatie van vingers van een 5-jarig kind noodzakelijk bleek te zijn. Het oudste slachtoffer is 47 jaar en het jongste 2 jaar. Acht van de 12 slachtoffers zijn jonger dan 15 jaar en meer dan de helft van deze slachtoffers is getroffen door knalvuurwerksoorten.
De helft minder slachtoffers
In het MMC in Nickerie is een 12-jarig meisje op eerste kerstdag, 2 dagen voor de officiële verkoop- en afsteekperiode, behandeld voor vuurwerkverwondingen aan haar vingers. “Het Korps Brandweer Suriname (KBS) wenst alle getroffenen sterkte en een spoedig herstel toe. De afdeling preventie van het KBS zal tot na het weekend na-controlewerkzaamheden verrichten bij zowel de importeurs als de kleinhandel, waarbij hoeveelheden en opslag van ‘restvuurwerk’ in kaart zullen worden gebracht. Het aantal slachtoffers is in vergelijking met het vorig jaar met de helft verminderd. Het aantal vuurwerkslachtoffers in het jaar 2016/2017 was 25 en in 2017/2018 staat de teller op 12. Dat is minder dan de helft, zegt Coats. Het is een positieve ontwikkeling. ‘Maar bij dit soort gevallen is elk ongeluk, een te veel. Wij moeten, vooral als volwassenen, steeds alert blijven en de veiligheid van ons steeds in acht nemen.’
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!