Eurokoers boven SRD 9

Eurokoers al boven SRD 9De aankoop- en verkoopkoers van de US$ is momenteel SRD 7,52 om 7,60, terwijl de Eurokoers momenteel bij sommige cambio’s zelfs boven de SRD 9 zit. De lokale Eurokoers blijkt al geruime tijd een stijging te vertonen. De officiële bankkoers heeft sinds de aanpassing in 2003 (toen de koers nog SRG 3,151 was), nooit zo een hoog niveau bereikt. Het hoogste werd genoteerd in september 2017 (SRD 8,897). De cambio’s en de zwarte markt hebben dit huidig niveau in zowel 2016 als 2017 enkele keren overschreden. De US$ staat momenteel in de buurt van het gemiddelde in 2017, maar wel SRD 1,32 hoger dan het gemiddelde in 2016. Volgens cambiohouders heeft deze stijging van de Euro nog steeds te maken met de internationale trends in stede van de lokale vraag. Vooral het eind van 2017 was gunstig voor de Euro, die terrein won tegenover de Amerikaanse dollar. De eenheidsmunt heeft voor het eerst sinds begin 2015 het niveau van 1,20 Euro/US$ bereikt.
De waan van de dag
Over het koersverloop van de ‘greenback’, zoals de Amerikanen de dollar noemen, zijn de experts het nooit met elkaar eens. De verwachting van een Nederlandse bank is anders dan die van bij voorbeeld de Amerikaanse bank – Bank of America. De dollarkoersverwachtingen van verschillende experts lopen dan ook sterk uiteen. De Euro is in toenemende mate aantrekkelijk voor investeerders. De verwachting voor de dollar is dan ook niet gunstig. Internationale banken kijken somber naar de Eurokoers. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn verwachtingen voor de Euro aanzienlijk verlaagd. Verwachting is dat 2 US-dollar ongeveer 1 Euro waard zal worden. Zowel Amerika als Europa verwachten dat de dollarkoers verder zal dalen. Kortom, de koers is een beetje de waan van de dag. Nieuwsberichten en financieel analisten spreken elkaar regelmatig tegen. Ook maakt het uit of een politicus of een bankier aan het woord is.
De Euro noteerde 29 december 2017 om 17.30 uur 1,2008 op US$. Hij nadert zijn jaarhoogtepunt van 1,2092 US$, dat op 8 september werd bereikt. De Euro steeg in 2017 met 14% tegenover de dollar. Dat is de grootste klim in 14 jaar. De Tsjechische Kroon en Poolse Zloty zijn de enige belangrijke munten die dit jaar verstevigden tegenover de Euro.
De directe aanleiding voor die piek was de rakettest die Noord-Korea maandagnacht uitvoerde, stelden kenners tegenover Reuters. Uit angst voor een confrontatie kozen investeerders ervoor hun geld op een veilige plek onder te brengen. Voorheen werd dan onder meer gekozen voor de dollar, maar aangezien de Verenigde Staten zich volop mengen in het conflict, kiezen handelaren nu eerder voor de Euro als ‘veilige haven’. De recente rakettest van Noord-Korea is een nieuwe stap op de escalatieladder, schreef NRC vorige week.
Noord-Korea is echter niet de enige oorzaak voor de dure Euro, voegden de deskundigen toe. De koers van de munt stijgt namelijk al maanden, omdat investeerders verwachten dat de Europese Centrale Bank ergens in de nabije toekomst begint met het afbouwen van zijn steunprogramma. In zo’n geval worden er minder nieuwe Euro’s de economie ingepompt, waardoor de waarde van de munt zelf toeneemt. Op langere termijn kan de Euro enkele obstakels tegenkomen. Ten eerste zijn enkele evenementen van het begin van het jaar zoals de verkiezingen in Nederland en Frankrijk in de koersen verwerkt. Daarnaast is het echter belangrijk om stil te staan bij de positieve veronderstellingen die momenteel worden gemaakt over de Europese politiek. De Italiaanse verkiezingen kunnen nog steeds problematisch worden en de euforie rond de Franse president Macron, een belangrijke schakel voor het optimisme over de Europese politiek, kan snel overwaaien in het geval hij moeilijkheden ondervindt met hervormingen zoals bijvoorbeeld deze van de arbeidsmarkt. Ook de Brexit blijft voor Europa een probleem. De recente EUR/USD trend kan dus ten einde lopen, zeker indien de Fed verder gaat met haar monetaire verstrakking.
Gezien de Surinaamse economie sterk afhankelijk is van importen en de lokale economie niet significant groeit, blijft de negatieve trend zich ook lokaal voortzetten. Deze trend van afhankelijkheid heeft zich ook voorgedaan bij de stijging van de koers toen de Surinaamse economie in 2015 instortte vanwege haar gevoelige economische positie. Aangetekend zijn dat bij het opmaken van de begroting 2018 er door de regering gewerkt is met een koers van US$1= SRD 7.50 en 1 Euro = SRD 8.78. Dit blijkt bij verdere verschuivingen in de cijfers zo meteen wel een probleem te zullen worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!