Soedeshchand Jairam: “Nieuw suikerrietproject is paradox”

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is voornemens om in samenwerking met SinoSu Development Group NV een suikerriet project uit te voeren in het district Nickerie waarvoor er 40.000 hectare beschikbaar is gesteld. In dit kader is er reeds een memorandum of understanding (mou) ondertekend. Voor de landbouwkundige tevens macro-econoom, Soedeshchand Jairam, valt er niet veel om in een hoerastemming te verkeren. Daarbij spreekt hij zelfs van een paradox project. “Een project als suikerriet met daaraan gekoppeld ethanol is op zich een goed project, vooral voor Nickerie. Maar in de afgelopen perioden hebben we ook over andere nieuwe projecten vernomen, zoals die van paddenstoel en palmolie. Hoe serieus is men dus met het suikerriet project? Zaken worden ondertekend maar het blijkt dat er nooit continuïteit is”, vertelt Jairam in gesprek met Dagblad Suriname.
Voor het duurzaam realiseren van een idee is het van belang om continuïteit na te streven. Het district dat men uitgekozen heeft, heeft nogal te kampen met werkloosheid en urbanisatie, waardoor elke investering in feite wel zinvol zou zijn. “Behalve de rijstsector zijn er weinig andere mogelijkheden in Nickerie. Voor de economische diversificatie en de regionale spreiding van de economische ontwikkeling zou het suikerriet project dus wel een succes worden”. Het probleem ligt echter in de wispelturigheid van de huidige machthebbers. Naar zeggen van de macro-econoom is het meerdere malen gebleken dat projecten in het verleden wel een start hebben gekend, zonder een goed einde. “Hierdoor is er sprake van paradox en een gebrek aan eenduidigheid. Vrijwel elk jaar geeft men aan dat er grote investeringen zullen plaatsvinden in de landbouwsector waarvan weinig daadwerkelijk gerealiseerd wordt”.
Voor het slagen van het suikerriet project beveelt Jairam daarom aan om een commissie te installeren die de monitoring daarvan nastreeft. Daarbij zou het ook wenselijk zijn om De Nationale Assemblee (DNA) erbij te betrekken, aangezien er bij grote investeringen ook wet- en regelgeving van belang zijn. “Het is tijd dat er een evaluatie gepleegd wordt over de voorgenomen (buitenlandse) investeringen binnen de landbouwsector. Om te voorkomen dat zaken mislukken, kan er een afdeling in het leven geroepen worden op het ministerie van LVV of Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) die de activiteiten gaan coördineren”, aldus Jairam.
KSR
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is voornemens om in samenwerking met SinoSu Development Group NV een suikerriet project uit te voeren in het district Nickerie waarvoor er 40.000 hectare beschikbaar is gesteld. In dit kader is er reeds een memorandum of understanding (mou) ondertekend. Voor de landbouwkundige tevens macro-econoom, Soedeshchand Jairam, valt er niet veel om in een hoerastemming te verkeren. Daarbij spreekt hij zelfs van een paradox project. “Een project als suikerriet met daaraan gekoppeld ethanol is op zich een goed project, vooral voor Nickerie. Maar in de afgelopen perioden hebben we ook over andere nieuwe projecten vernomen, zoals die van paddenstoel en palmolie. Hoe serieus is men dus met het suikerriet project? Zaken worden ondertekend maar het blijkt dat er nooit continuïteit is”, vertelt Jairam in gesprek met Dagblad Suriname.
Voor het duurzaam realiseren van een idee is het van belang om continuïteit na te streven. Het district dat men uitgekozen heeft, heeft nogal te kampen met werkloosheid en urbanisatie, waardoor elke investering in feite wel zinvol zou zijn. “Behalve de rijstsector zijn er weinig andere mogelijkheden in Nickerie. Voor de economische diversificatie en de regionale spreiding van de economische ontwikkeling zou het suikerriet project dus wel een succes worden”. Het probleem ligt echter in de wispelturigheid van de huidige machthebbers. Naar zeggen van de macro-econoom is het meerdere malen gebleken dat projecten in het verleden wel een start hebben gekend, zonder een goed einde. “Hierdoor is er sprake van paradox en een gebrek aan eenduidigheid. Vrijwel elk jaar geeft men aan dat er grote investeringen zullen plaatsvinden in de landbouwsector waarvan weinig daadwerkelijk gerealiseerd wordt”.
Voor het slagen van het suikerriet project beveelt Jairam daarom aan om een commissie te installeren die de monitoring daarvan nastreeft. Daarbij zou het ook wenselijk zijn om De Nationale Assemblee (DNA) erbij te betrekken, aangezien er bij grote investeringen ook wet- en regelgeving van belang zijn. “Het is tijd dat er een evaluatie gepleegd wordt over de voorgenomen (buitenlandse) investeringen binnen de landbouwsector. Om te voorkomen dat zaken mislukken, kan er een afdeling in het leven geroepen worden op het ministerie van LVV of Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) die de activiteiten gaan coördineren”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!