Erfenis 7 jaar wanbeleid: ‘Reken niet op de regering’

Stanley Raghoebarsing
Stanley Raghoebarsing
Het jaar 2017 begon met ernstige problemen in het bankwezen. In heel het bankwezen was het ook duidelijk dat er problemen waren. De regering bleef maar geld lenen bij de lokale banken, met veelal trage en geen terugbetalingen. De bankencrisis is volgens econoom Stanley Raghoebarsing naarmate het jaar vorderede, steeds duidelijker geworden. Het is steeds meer duidelijk geworden dat de regering voortdurend mooie verhaaltjes vertelde, terwijl er geen geld is om de verhaaltjes waar te maken.
Leningen
Een dramatische situatie naar zijn oordeel was te zien op het moment (februari 2017) dat het leningenplafond in de Wet op Staatschuld verruimd werd. Dit, ondanks dat de regering er telkens op gewezen werd om niet meer te lenen, maar juist te bezuinigen op uitgaven. Hierdoor kan de minister van Financiën ongestraft blijven doorlenen, met alle gevolgen van dien. “De parlementariërs die hierin hebben meegestemd, moeten hoofdelijk verantwoordelijk gehouden worden. Het heeft geen zin om achteraf te huilen. Plotseling zijn een paar assembleeleden die toen gestemd hebben voor deze wet, kritisch geworden. Zij hebben echter allemaal aan meegewerkt dat deze crisis gewoon groter is geworden”, stelt Raghoebarsing.
Onderwijs- en gezondheidsproblematiek
Volgens de econoom is in dit jaar ook de onderwijs- en de gezondheidsproblematiek heel duidelijk naar voren gekomen. Hierbij bleek duidelijk dat het de coalitie en de regering niet lukte om boven partijen te staan en het belang van de gemeenschap te dienen. Het enige politieke belang van de eigen macht werd gediend. Hij concludeert dat binnen het onderwijs en de gezondheidszorg ook bestaande systemen duidelijk zijn kapotgemaakt om vandaag met de handen in het haar te zitten. Wat door de jaren heen opgebouwd was aan voorzieningen, is inmiddels komen weg te vallen.
Corruptie
De kwestie corruptie (ondanks er al een Anticorruptiewet is aangenomen) blijkt nog steeds hoogtij te vieren. Terugblikkend op het schandaal met de naschoolse opvang kan worden opgemerkt dat er bij het parlement een rapport ligt met daarin duidelijke aanbevelingen om onderzoek in te stellen naar de corruptiepraktijken. DNA zwijgt echter hier in alle talen over.
De kwestie zangafgravingen te Braamspunt is ook in het vizier van de media geweest. Ondanks deskundigen wezen op de nare gevolgen van zandafgraving te Braamspunt, werd daar normaal toestemming voor gegeven. Ook daar worden zaken met de mantel der liefde bedekt. Een evaluatie laat al bijkans 4 maanden op zich wachten. “Het is ook heel duidelijk dat er aanvallen zijn op de onafhankelijke pers. Er is perscensuur geweest bij de STVS in de kwestie BVL/ALS. Vanuit de regering wordt steeds duidelijker dat de informatieverschaffing steeds onjuist en onbetrouwbaar is”, meent Raghoebarsing. 2017 is ook niet het jaar geworden waarin Suriname een oplossing heeft weten te vinden voor de bauxietindustrie. De presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa heeft in 2017 geen zichtbare resultaten geboekt om haar verhaal over een ‘bloeiende toekomst bauxietindustrie’ te ondersteunen.
2018
Raghoebarsing gelooft er niet in dat het in 2018 beter zal worden voor de doorsnee burger. Hij vreest juist dat het slechter zal worden. Dit zegt hij ook op basis van hetgeen de regering zelf voorziet. De werkloosheid zal niet minder worden in 2018. De koopkracht zal niet verbeterd worden. Stabilisatie van prijzen zal niet komen. In zijn jaarrede sprak de vicepresident (toen president) helemaal niet over de opvang van deze crisis. Hij sprak ook niet over het inkomen van mensen. Groei en kansen voor de economie ziet Raghoebarsing ook niet gebeuren. “Als je luisterde naar de jaarrede, vertelde de regering het volk verkeerde dingen. Daarnaast legt men de problemen in anderman schoenen in plaats het ook bij zichzelf te zoeken. Ook bevestigt men dat men zit te wachten op geld uit goud en olie”, vertelt de econoom.
Belofte
Wat de regering wel belooft voor het jaar 2018 is verhoging van de belastingdruk op de bevolking. De belastingdruk wordt verhoogd, omdat de regering weigert te bezuinigen en corruptie te bestrijden. Als er bij de EBS op jaarbasis SRD 310 miljoen (rapport Jacobs Consultancy Limited) kan worden bespaard, blijft de vraag, ‘waarom doet men het niet?’, nog steeds overeind. De regering praat volgens de econoom wel over productie, maar door productie onaantrekkelijk te maken.
Al het voorgaande wordt volgens Raghoebarsing de erfenis die Suriname krijgt van 7 jaar wanbeleid. In 2018 zal Suriname de wrange vruchten van plukken. Zijn boodschap aan het eind wordt: “Reken niet op de regering. Zorg zo goed als mogelijk voor je gezin. Probeer je werk goed te doen en zelf te verdienen. Probeer ook niet ziek te worden. Alle tijd die je benut om boos te zijn op te regering, kun je ombouwen naar kracht om voor jezelf te zorgen, omdat deze regering niet voor het volk zal zorgen. Zij zal proberen om jouw geld af te pakken. Zorg er dus ook voor dat jouw geld veilig is”, aldus Raghoebarsing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!