Cynthia Ashruf: “Honden op vertrouwde plek zetten tijdens jaarwisseling”

‘Een vertrouwde en veilige plek voor de hond, een plek die de viervoeter het liefst zelf uitkiest in huis. Indien de gordijnen dun zijn, deze afdekken met een doek zodat de lichtflitsen van het vuurwerk en de knallers niet zichtbaar zijn voor de trouwe viervoeter. De ruimte moet niet heet zijn, maar voorzien zijn van goede ventilatie. De radio of televisie kan eventueel luid aangezet worden.’ Dagblad Suriname sprak met Cynthia Ashruf, de voorzitter van de Henk Abraham Stichting. Voorop wordt gesteld dat lichtflitsen van vuurwerk en het immens lawaai van bombels en vooral de knallers de viervoeters een ware traumatische ervaring bezorgen. Ashruf legt uit dat er viervoeters zijn die extreem angstig worden bij het afschieten van vuurwerk en knallers. Zij beginnen te trillen op hun benen, geven over en beginnen zelfs te kwijlen. Deze groep van honden wil niet meer eten of drinken. De eigenaar van deze huisdieren moet in dergelijke gevallen contact opnemen met een dierenarts. In overleg met de dierenarts kan een kalmerend middel voor de viervoeter worden uitgeschreven.
Ashruf benadrukt wel dat eigenaren van huisdieren niet zelf met tabletten moeten experimenteren, maar in contact moeten treden met een huisarts. Voor honden die aan de ketting worden gehouden is de jaarwisseling een extreem angstige en pijnlijke ervaring. Ashruf zegt dat deze honden het liefst van de ketting losgemaakt moeten worden, waarna zij een veilige plek voor zichzelf kunnen zoeken. Indien zij aan de ketting blijven, bestaat het gevaar dat zij zich verwonden of in de meest erge gevallen kunnen verhangen. En voor honden die in hokken blijven, hier moet extra waakzaamheid geboden worden om te voorkomen dat een vuurpijl regelrecht in het hondenhok afstevent.
Ashruf pleit ook voor de vogels. Dat zij binnengehaald worden en in een goed geventileerde ruimte ondergebracht worden en eventueel afgedekt worden met een doek. Vooral de volwassenen moeten ook erop toezien dat hun minderjarige kinderen geen hinder en last vormen voor anderen die in de straat wonen. Het is geen onbekend fenomeen dat kleine kinderen met aanstekers en knallers rondlopen in de straat. En deze op straat aansteken. Recent nog heeft Ashruf drie aanstekers afgepakt bij jonge kinderen. Onverantwoord gingen zij hun gang met aanstekers en knallers, terwijl de ouders en of verzorgers in geen velden of wegen te bekennen waren. Ook doet zij een beroep op de dienstdoende autoriteiten om erop toe te zien dat winkeliers geen vuurwerk en bombels verkopen aan minderjarige c.q. kleine kinderen. Zij betreurt het dat ondanks het verbod de winkeliers vuurwerk en bombels verkopen aan kinderen en minderjarigen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!