Akmos: “2018 wordt een catastrofaal jaar”

Voor Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is het jaar 2017 op geen enkele wijze veelbelovend geweest. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat president Desi Bouterse aan het eind van het afgelopen jaar had meegedeeld dat 2017 in feite het jaar van vooruitgang zou worden. “Hetzelfde verhaal horen we ook voor het jaar 2018, maar er komt geen verbetering”, beklemtoont Binda. Net als bij de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) hekelt Akmos eveneens de vele bedrijfssluitingen in 2017 als gevolg van de economische malaise. “Vooral de autohandel lijdt er zwaar onder. De werkloosheid neemt steeds toe; de situatie is nu al enorm alarmerend.”
Sterke daling koopkrachtversterking
Niet alleen binnen het bedrijfsleven ging het smartelijk aan toe, maar ook binnen het onderwijsveld. “Men heeft niet aan koopkrachtversterking kunnen doen.” Dit heeft eveneens bijgedragen aan de achteruitgang van de private sector. “Zo worden tal van goederen niet meer geïmporteerd.” Bovenal is het de devaluatie van de Surinaamse munteenheid die zijn tol heeft geëist. Dit creëert namelijk een prijsstijging die voor menigeen onbetaalbaar is geworden. “Zo heeft de verhoging van nutsvoorzieningen voor de ondergang van vele bedrijven gezorgd. De belangstelling vanuit het bedrijfsleven naar het bankwezen toe is ook teruggevallen vanwege de hoge rentes.” Hierdoor is de informele sector sterk toegenomen, merkt Binda op.
Toename drugshandel en criminaliteit
Een andere factor die sterk tot uiting is gekomen in 2017 is de drugsonderschepping in Suriname, die mondiaal geen goed aanzien tot stand heeft gebracht aan het imago van Suriname. “We worden als een drugsland beschouwd.” Ook de criminaliteit heeft hoogtij gevierd, waarbij zelfs de meest kwetsbare groep, de seniorenburgers, het doelwit is geworden. Het valt Binda op dat de huidige machthebbers vanaf hun aantreden niet erin zijn geslaagd om een deskundig beleid te presenteren casu quo uit te voeren. Daarom concludeert hij dat de desastreuze taferelen van 2017 helaas ook in het komend jaar zich zullen voordoen. “Het jaar 2018 wordt niet anders dan een catastrofaal jaar”, voegt Binda aan toe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!