Lang weekend met ontwikkelingen internationale politiek

In de Caribische landen is de afgelopen dagen de discussie over de stemming in de algemene vergadering van de VN losgebarsten. De burgers van de landen die de durf niet hadden om de waarheid te zeggen tegen de Amerikanen, hebben kritiek op hun regering. Het voorbeeld van Suriname is vaak genoemd, binnen de Caricom was van tevoren geen algemeen standpunt gepaald. Er zijn echter landen die hun stemonthouding zien als een afwijzing van het Amerikaans besluit om Jeruzalem aan te merken als de hoofdstad van Israël en niet van de Palestijnen. Intussen heeft een tweede land, Guatemala, het voorbeeld van de USA opgevolgd. Israël zegt dat het met 10 landen bezig is die hun ambassade in Jeruzalem zullen vestigen en de stad als behorend bij Israël zullen toewijzen. Er is een grote ommekeer dus gekomen in het conflict in Palestina, waar de westerse wereld partijdig is geweest, maar een deel daarbij of hypocriet is of matigheid heeft getoond. De landen die Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen, die geloven niet meer in vrede in dit gebied. Deze landen geloven ook niet in een staat voor de Palestijnen. De Palestijnen wonen in een stuk niemandsland dat in principe geoccupeerd kan worden door elk land. Israël zal het resterend gebied vroeg of laat innemen. Israël verwacht als ‘enig democratisch land’ in het Midden Oosten, meer ondersteuning van de grote landen die democratie wereldwijd propageren. De Paus heeft in zijn gebruikelijk kersttoespraak bezorgdheid geuit over de ontwikkelingen in Jeruzalem, maar critici beweren dat de Paus de ruimte die hij heeft om het besluit van de USA te beoordelen, niet ten volle heeft gebruikt. Opvallend was in Filipijnen de vele incidenten in het land. Opvallend in de afgelopen dagen zijn zeker de ontwikkelingen in Liberia, waar de 51-jarige oud-voetballer George Weah (George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah) voor de tweede keer meedoet aan de verkiezingen van het land. Weah is bekend om de vele goals die hij in Frankrijk en daarna in Italië en Engeland maakte en ook voor zijn land Liberia. De meest onmogelijke en niet-haalbare ballen kon hij met zijn snelheid en kracht toch scoren. In de dagen van zijn carrière was opvallend toch het financieren door Weah soms van het hele nationale elftal. Weah toonde dus op jonge leeftijd de liefde voor zijn vaderland en een wil en vermogen om offers te brengen voor Liberia. Weah werd de Fifa Speler van het jaar in 1995, in 1989, 1994 en 1995 uitgekozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar en in 1996 tot Afrikaans Voetballer van de Eeuw. Weah werd geboren als christen, bekeerde zich tot de Islam om zich later weer te bekeren tot het christendom. Weah verloor in 2005, ondanks zijn immense populariteit, de verkiezingen in 2005 hoofdzakelijk vanwege zijn gebrekkige scholing. Hij legde het af tegen een ervaren econoom Ellen Sirleaf Johnson. De kritiek op zijn scholing heeft Weah geprobeerd te pareren door op een Amerikaanse universiteit te studeren. Liberia is een republiek aan de westkust van Afrika, gesticht door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven. Liberia is een van de armste landen op aarde. De hoofdstad is Monrovia, met circa een miljoen inwoners. Liberia is rijk aan ijzererts, hardhout, diamant, goud en waterkracht. Ook wordt aan landbouw gedaan. De hoofdstad Monrovia spreidt zich in alle richtingen uit en heeft een grote haven. Liberia heeft de grootste koopvaardijvloot van de wereld. Het zijn echter bijna allemaal buitenlandse schepen, die in Monrovia geregistreerd zijn. Liberia staat namelijk in de scheepvaartwereld ook bekend als een ‘flag of convenience’: vele buitenlandse vrachtschepen, waaronder olietankers, in Liberia worden geregistreerd om kosten te besparen en/of om de regelgeving in het eigen land te ontlopen. Weah kan de verkiezingen deze keer winnen. In Suriname merken we de laatste dagen niet een enorme drukte op straat, maar wel auto’s die keihard op straat rijden. Een deel van deze auto’s wordt kennelijk bestuurd door mensen die ervan uitgaan dat het niet slecht is om te drinken en te rijden. Wat ook opvalt in ons land is dat de regens vele buurten onder water heeft geplaatst, ook landbouwgebieden zijn onder water. Dat heeft te maken met slecht onderhoud van de waterwegen, ondanks door de regering (LVV) miljoenen worden uitgegeven aan snelle onderhandse gunningen om lozingen op te halen. Deze lozingen worden niet of slechts symbolisch opgehaald. Vele afvoerkanalen zijn dus weer dichtgeslibd of zijn vol begroeid. Een onbegrijpelijke zaak is ook het feit dat pompbediendes ook met long weekends met vakantie gaan. De regering moet duidelijke instructies uitvaardigen voor deze type ambtenaren. Pompgemalen moeten in werking worden gezet steeds wanneer dat nodig is. Opgespaarde vrije dagen neemt men dan later op wanneer het gemaal niet hoeft te worden ingezet. Door deze absurde vakanties van pompgemaalwerkers lijden landbouwers schade en ervaren burgers veel ongemak.

error: Kopiëren mag niet!