Reactie op de uitspraak van Ramon Abrahams

De ondervoorzitter van de NDP, Ramon Abrahams stelt op een structurenvergadering in Commewijne, dat de NDP de verkiezingen in 2020 weer gaat winnen (Citaat: 19 dec. 2017).
Als een bewoner van Commewijne volg ik de politieke ontwikkelingen van het land op de voet, vooral van mijn geboorte district. Hij kan gelijk hebben om in het toenmalige suikerdistrict wederom zetels te behalen. Nu hebben ze twee zetels van de vier en ze werken er naar toe om drie zetels binnen te halen onder coördinatie van Ivan Graanoogst. Het is wel een aanwinst voor de NDP, dat Ralim, Enrique,H.; het parade paard van Somohardjo de overstap heeft gedaan naar de NDP. Het DNA-lid Jenny, P. Warsodikromo is echter geen sterke kandidaat; alsook geen goede veldwerker.
Als wij de verkiezingsuitslagen van 2015 in ogenschouw nemen, dan spreken de cijfers voor zich. De directe / sterke concurrent van de NDP zal zonder meer de PL (Pertjajah Luhur) zijn. Indien de VHP niet een kandidaat plaatst, die bij de kiezers gewild is en een volksman/ vrouw is; dan mogen zij hun zetel vergeten. De heer Sheilendra Girjasing (VHP / DNA lid) heeft zich optimaal ingezet voor zijn district. Wie zal in zijn voetsporen treden om de zetel voor de VHP veilig te stellen? De glorietijd van de vorige kandidaten is reeds achterhaald. Men stemt nu bewust en niet op basis van sentiment, ras of geloof, maar op een partij die ontwikkeling brengt en werkgelegenheid creëert.
De PL is enorm verzwakt en zij kan niet meer de rol vervullen, die zij tijdens het Front en daar voor heeft vervuld. Ook de KTPI speelt geen belangrijke rol meer; wat het geval was tijdens de NPK 1 in 1973 (NPS, KTPI, PSV en de PNR ) en tijdens NPK 2 in 1977 (NPS, PSV, KTPI en de HPP).
De verkiezingsuitslagen in 2015.
Als we de uitslagen op DNA-niveau in 2015 in Commewijne nader bekijken, dan waren die als volgt: de NDP behaalde : 7.465 stemmen, V 7 : 6.392, AC: 2.561, DOE: 463, PING : 64, MF: 34.
Totaal: 16.979 uitgebrachte stemmen. De kiesdeler was gesteld op 3.920 stemmen, het heeft geen enkele kandidaat gelukt om middels voorkeursstemmen binnen te komen. Opgemerkt kan worden, dat Annie Sadie van de NDP de meeste stemmen had vergaard; maar was helaas niet gekozen (3.357 stemmen ). Gekozen werden : Girjasing, Sheilendra, M.H. ( 3.159 stemmen / V 7 ), Warsodikromo, Jenny, P. ( 803 stemmen / NDP ), Ramsahai, Rajiv,. A ( 1.363 stemmen / NDP ) en Bink, Ingrid. A ( 575 stemmen / V 7 ). Ter illustratie: Ralim, Enrique. H. behaalde : 2.334 stemmen als lijstduwer in V 7 verband (ex- PL lid).
Het aantal gekozen RR en DR waren als volgt:
De NDP : 38 RR en 6 DR leden. V 7 : 26 RR en 4 DR leden en AC : 4 RR leden en 1 DR lid.
Voor de duidelijkheid , hierbij de uitslagen van de verkiezing van 2010. Gekozen werden de navolgende DNA-leden : Hendrik Sakimin met 3.293 stemmen ( Volks Alliantie / PL ), Sheilendra Girjasing met 2.199 stemmen ( VHP ), Jenny Warsodikromo met 1.787 stemmen ( MC / NDP ) en Ronny Tamsiran met 645 stemmen ( VA / PL ).
Als de ondervoorzitter van de NDP concludeert, dat zij uitgaan van drie zetels in Commewijne, dan rekent hij enigszins op de kracht van Ralim. Gelet op de kwakkelende economie, waar thans iedereen steen en been klaagt, zal men bij de verkiezingen in 2020 zich tóch anders gaan opstellen!
De regerende partijen zullen alles uit de kast halen om wederom de politieke macht te verkrijgen. Zij beschikken trouwens over alle tools en mogelijkheden.
Een leider deed eens de volgende uitspraak: “When you are on the power and you lose the election, than you are a mad man! ”
Joop den Uyl poneerde de volgende stelling : “ Politiek is een spel en ik probeer het goed te spelen”. En Winston Churchill zei: “Politiek is geen spel. Het is een ernstige zaak”.
Tenslotte een advies aan mijn districtsgenoten. Laat U niet gebruiken als stemvee, maar let op uw zaak en let vooral wie voor jou district opkomt en ontwikkeling brengt voor het gehele land, in het bijzonder van Commewijne!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!